Det är inte alla som vill begravas i kyrkan. Kanske för att man aldrig har varit troende, för att man har en annan tro än den kristna, eller för att man av någon annan anledning känner att det är fel fören själv – eller den man ordnar begravning åt. Oavsett anledning finns i de fall då en kyrklig begravning inte är ett alternativ möjligheten att begravas borgerligt. Alla kan få en borgerlig begravning, också de som är medlemmar i Svenska kyrkan. En borgerlig begravning innebär helt enkelt att själva ceremonin inte är kyrklig. Istället för en begravningsgudstjänst kan den som anordnar begravningen själv bestämma över innehållet i ceremonin, men graven inrättas sedan på kyrkogården som vanligt.

Kommunen kan hjälpa med begravningsförrättare

 

Om den borgerliga begravningen sker i Göteborg finns det en del hjälp att få från Göteborgs kommun. Dels erbjuder kommunen borgerliga begravningsförrättare utan kostnad för privatpersonen. I Göteborg är dessa begravningsförrättare fyra personer som är politiskt förtroendevalda. Begravningsförrättaren kan hjälpa till med att utforma innehållet för begravningsceremonin, och är sedan den som håller i denna ceremoni. Istället för gudstjänst är det på borgerliga begravningar vanligt att spela musik, läsa dikter, och berätta minnen om den som har dött.

Lokaler för begravningsceremonin

En borgerlig begravningsceremoni kan äga rum i ett kapell, men det är också möjligt att välja en helt egen plats att utföra ceremonin på. Man kan ha den hemma, ute i naturen, eller på en plats som har betytt mycket för den döda. Om man vill ha det i en lokal, men inte i ett kapell, erbjuder Göteborgs Stad ett antal lokaler i olika storlekar som går att hyra till detta ändamål. Ett vanligt pris för att hyra dessa lokaler är ungefär 200 kronor i timmen och uppåt, beroende på storlek. Personer med funktionshinder och pensionärer betalar generellt ett lägre pris.