Kommentering avstängd

8 Mars

I Göteborg följer vi en god tradition och lägger nya förslag för jämställdhet inför 8 mars. I år är jag mycket glad att kunna presentera ett förslag om arbetstidsförskortning. Kampen om tiden har pågått länge och väl och jag vet att det är särskilt kvinnor som drabbas av deltider. Visserligen är vi i Göteborg på väg att avskaffa detta otyg, som ofrivilliga deltider innebär, men vi måste  också se att många kvinnor ”väljer” att frivilligt minska sin arbetstid. Detta kommer att påverka kvinnornas löneutveckling ända ner i graven och är en av de största orsaken till ojämställda inkomster.
Att vi nu vill gå in och pröva en arbetstidsförkortning ska vi se som ett viktigt led att ytterligare visa, att när vi Rödgröna styr, då blir det också skillnad på riktigt. Vår tanke är att pröva arbetstidsförkortning och se över hela kedjan av konsekvenser. Arbetsmiljö och ohälsotal mot kostnaderna och vinsterna, allt ska vi samordna och utvärdera. Vinsterna kanske uppstår i en annan del av samhällets ekonomi, i så fall får vi försöka se hur dessa vinster ska föras tillbaka till staden, så att vi kan räkna netokostnadera av verksamheten.
Det känns väldigt spännande att få vara med att följa arbetet med arbetstidsförkortning och för att säkerställa att allt blir bra, ska vi också ha med följeforskare i projektet.
Ett litet steg mot ökad jämställdhet, kan man tycka. Men tillsammans med alla andra små steg som vi tar, som t.ex rätt till heltid (utan delade turer), minska stadens timanställningar till 5 procent samt att vi satsar ytterligare 30 miljoner, totalt 70, för att minska sakliga löneskillnader, ja då har vi ändå kommit en bra bit på vägen.
Den 8 mars går vi ut och demonstrerar för jämställdhet, vi ska dit och vi ska se till att öka hastigheten i det arbetet. Tålamod är inte vår starka sida i den här frågan heller!
Vi ses på Gustav Adolfs torg klockan 13.30!
Mats Pilhem
i kategorin:Aktiviteter, jämställdehet, Mänskliga rättigheter, Politik Taggar: , , , , , , , ,