Kommentering avstängd

Mat är livet, hela livet

I samband med högtider blir måltiden än viktigare. Det är inte enbart vad vi äter, stor del handlar om samvaro med nära och kära. Men faktum är att måltiden är viktig hela året om särskilt när det gäller äldre som av olika skäl inte längre kan laga sin egna mat längre. Nu ser vi över hemtjänstens arbetssätt och förutsättningar med målet att öka kvaliteten och självbestämmandet för de som har hemtjänst. Idag har vårdtagarna möjlighet att välja att få mat lagad i hemmet ibland. Vår målsättning med utredningen är att all biståndsbedömd tid ska vara mer flexibel än idag.  I Göteborg väljer många att få mer städning och inte promenader eller annat som många hade trott, få väljer också att få maten lagad i hemmet. Men vi kan aldrig säga att man valt fel. Däremot ska vi se till att man får ökat självbestämmande och att hemtjänstens personal får rätt
förutsättningar för att kunna utföra sitt uppdrag. Idag hastar de mellan vårdtagare och hinner inte alltid göra det lilla extra som betyder så mycket.

Jag tror att fler kommer välja att få maten lagad av hemtjänstens personal. Många kommer fortfarande att föredra att äta när de själva vill och för de passar kyld mat bättre, eftersom varm mat måste ätas med en gång. Många kommer att vilja ha en mix, på torsdagar serveras ärtsoppa och pannkakor på träffpunkten och på lördagar vill man få mat lagad och övriga dagar vill man värma sin mat och äta när det passar en själv.

Vi har satsat på bättre måltider i Göteborg och staden är också känd för många kvalitetsrestauranger. Både skolor och
äldreboenden har vunnit många utmärkelser och vi blev årets Matlandethuvudstad.

Nu är det dags att också göra mer för de som har hjälp med maten.Vi rödgröna har många synpunkter på lagen om offentlig upphandling, vi kan inte ställa krav på avstånd. Det innebär att mat lagas 50 mil bort och transporteras till Göteborg.
Det är inte bra för klimatet och sannolikt bli även kvaliteten på maten bättre om den lagas så nära som möjligt.

Vi kommer lägga ett uppdrag om att se över om vi kan tillaga maten i Göteborg, vi har många kök och kompetenta kockar och köksmästare.
Det skapar fler arbetstillfällen och Göteborgarna skulle kunna påverka matsedeln, vi har många traditioner och högtider i Göteborg, många med andra traditioner än den svenska.

Gott Nytt År!
Marina Johansson

i kategorin:Ekonomi, Göteborg, Huvudinlägg, Mat, Miljö, Politik, Sociala frågor Taggar: , , , , , , ,