Kommentering avstängd

Finbesök på äldreboende och viktiga beslut om vår mat

Leif Mannerström gjorde succé på Bäckebols äldreboende och restaurang Gåsen i Backa. Samtalet var engagerat och vi avhandlade i stort sett allt om mat, från lagen om offentlig upphandling, vilken vi hade mycket att säga om! Till hur ofta stekbordet används. Leif ställde många bra frågor,  en var, varför är det inte lika bra överallt? Ja, det kan man fundera på och svaret på den frågan är att man måste bestämma sig för att hela tiden arbeta med förbättringar efter ett uttalat mål.  Vi gjorde precis det för några år sedan då arbetet med Måltid Göteborg startade. Nu skördar vi frukterna av det. Genom satsning på kompetensutveckling har vi många utbildade köksmästare, nätverk och samordning över staden. Samarbete  över verksamhetsgränserna är viktiga, maten kan vara bra men det räcker inte, skolan och äldreomsorgen måste också vara med för att måltiden ska bli en trevlig stund.

Staden har efter utmärkelsen Matlandethuvudstad fortsatt samarbetet med kända krögare och nu funderar vi på hur vi kan ta ytterligare ett steg i gastronomins värld. Leif Mannerström blir självklart inbjuden och kommer redan i december att träffa stadens köksmästare. På restaurang Gåsen träffade vi ett 92- årigt par som bor på äldreboendet, de var hyfsat nöjda med maten, den 103 åriga kvinnan som också deltog tyckte dagens rätt var utmärkt men bäst av allt är frukosten, som består av ägg, sill och bröd. Leif och Köksmästaren Madeleine Söderlund kom riktig bra överens, och att hon är en stor Blåvittfan gjorde inte det hela sämre.

Så idag på självaste måltidens dag fick Göteborgare provsmaka mustig nötfärssoppa med en touch av fänkål och citron, dennafriterad_tång soppa åt många av stadens barn idag. På en spårvagn från 1928 inbjöds äldre, proffession och politiker att delta för att samtala om äldres mat och provsmaka Fiskgryta från Granlidens äldreboende. Under spårvagnsturen stod det klart för mig att förbättringar sker hela tiden i stadens verksamheter, för vid mitt bord fanns  chefer från Östra Göteborg  som arbetar över gränserna, om någon vecka kommer de att ha Romskt tema på maten i stadsdelen.

Vi rödgröna har tagit modiga beslut om mer ekologiskt och att utfasa Bisfenol A från stadens verksamheter.
Vi vill ha fina råvaror och giftfria sådana. Jag är stolt över vårt arbete med bättre mat, och stolt över alla som dagligen ser till att göra måltiden blir bra upplevelse.

/Marina

i kategorin:Aktiviteter, Göteborg, Huvudinlägg, Mat, Politik, Sociala frågor, Trygghet Taggar: , , , , , ,