Kommentering avstängd

Klimatet och Göteborgs gröna investeringar

Idag släpptes FN:s klimatrapport. Tyvärr inga oväntade nyheter utan uppvärmningen av jorden fortsätter. Det är också klart att det är människan som har orsakat merparten av uppvärmningen sedan 1950 främst genom utsläpp av koldioxid.

Därför känns det extra roligt att Göteborg från och med nu är den enda staden i Norden som har gröna obligationer. En grön obligation innebär att när vi som stad lånar pengar så kan vi samtidigt villkora utlånarnas investeringar till att gå till gröna investeringar. Väldigt smart tycker vi! Mer om gröna obligationer kan du läsa här.

Vi rödgröna i Göteborg tar vårt ansvar. I alla beslut vi fattar ska det finnas en miljökonsekvensanalys. Vi har fyra prioriterade mål i budgeten som rör klimatet, miljön och hur vi använder våra resurser. Och viktigast av allt: vi fattar de beslut som behöver fattas för att komma framåt i miljöarbetet.

Att man står fast vid sin ursprungliga uppfattning när beslut ska fattas är inte en självklarhet för alla politiker. Den borgerliga oppositionen i Göteborg visar ett räddhågset ansikte när det gäller att ta beslut som sticker ut. Häromdagen backade de ur tanken om vindkraft i Hake Fjord. De har varit för vindkraft i Hake Fjord i stadens arbete med översiktsplanen. Nu vill de inte ens låta saken utredas av Mark- och miljödomstolen. Samma sak med miljöprogrammet som de borgerliga vill riva upp. Miljöprogrammet är ett direkt svar på stadens miljörapport och de klimatmål som vi har satt upp i Göteborgs fullmäktige. Borgarna vet att staden inte uppnår miljömålen. Hela staden har under drygt ett och ett halvt års tid varit delaktig: nämnder och bolag har jobbat fram det miljöprogram som så småningom kommer till beslut.

Moderaterna i Göteborg tar inte klimathotet på allvar. Om man tar t ex Moderaternas budget för nästa år så innehåller den ingenting om klimatet mer än att de vill öka användandet av biogas men utan att ge en hållbar lösning på hur det skulle gå till.

I dag lever vi som om det fanns tre jordklot. Faktum är vi kommer att behöva resa, bo och konsumera annorlunda i framtiden. Miljön och klimatet är en solidaritetsfråga. Våra utsläpp hamnar någon annanstans och vi påverkas av andras utsläpp. Tillsammans måste vi våga ta de beslut som leder till en bättre miljö för oss alla.

Anneli Hulthén (S)
Kia Andreasson (MP)
Mats Pilhem (V)

i kategorin:Aktiviteter, Ekonomi, Göteborg, Miljö, Näringsliv, Politik, Stadsutveckling, Trafik Taggar: , , , , , , ,