Kommentering avstängd

Vi är djupt oroade med anledning av de skottlossningar som varit i Göteborg den senaste veckan. Nu kräver vi att regeringen tar sitt ansvar.

Det är inget nytt problem med skottlossningar och det finns i såväl Göteborg som i Stockholm och Malmö. Enligt polisen har mängden illegala skjutvapen i omlopp varit stort länge. I och med att straffen för vapenbrott är så låga är rättsväsendets möjligheter att ingripa begränsade. För häktning krävs att lagen stadgar ett minimistraff om minst ett års fängelse. Det gör den inte ens för grova vapenbrott.

Den som blir ertappad med ett skarpladdat vapen på öppen gata kan vara säker på att få tillbringa natten i sin egen säng. Och med ett fängelsestraff om upp till sex månader kan man ansöka om fotboja och få vara hemma under strafftiden.

Vi tar vårt ansvar. Men regeringen måste också ta sitt. Vi kräver att regeringen:

  • Skärper lagstiftning för vapeninnehav och vapenbrott – detta kommer ge polisen ökade befogenheter att tex telefonavlyssna personer som misstänkts ha illegala vapen.
  • Tar problemet med segregation och fattigdom på allvar. Aldrig i modern tid har klyftorna i samhället varit större, grogrunden för människors utsatthet och utanförskap börjar där. Den ekonomiska politik som borgarna har fört skapar större skillnad på fattig och rik.

Göteborgs Stad har ett mycket gott samarbete med polisen och frivilligorganisationer. Staden arbetar tillsammans med dessa för att förebygga nytt våld och för att skapa trygghet i våra stadsdelar. Så lyckades vi förhindra att de oroligheter tidigare år sett i Backa och Tynnered från att blossa upp igen. Sommaren som gick var den lugnaste på många år men trots detta så har vi flera skottlossningar under veckan som gick. Vi kommer fortsätta vårt förebyggande arbete och är övertygade om att vi är på rätt väg. Detta arbete innebär bland annat att kommunen erbjuder sommarjobb till ungdomar och fritidsgårdar i alla stadsdelar.

Vi rödgröna vill ha sociala insatsgrupper på plats i staden. Detta har vi haft på försök och vi vill nu att den verksamheten permanentas. De sociala insatsgrupperna är ett samarbete mellan polisen, staden och frivilligorganisationer. Vi vill att Biskopsgården får de första av dessa grupper.

Höj minimistraffen för grova vapenbrott till en nivå som ger polisen ökade möjligheter att sätta stopp för spiralen av illegala skjutvapen och skottlossningar bland vanliga göteborgare, barnfamiljer och pensionärer. Vi kan inte ha det så här!

Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande (S)

Kia Andreasson, gruppledare (MP)

Mats Pilhem, gruppledare (V)

 

i kategorin:Göteborg, Huvudinlägg, Sociala frågor, Trygghet Taggar: , , , , , , , ,