Kommentering avstängd

hbtq-råd på väg och kartläggning av livsvillkoren för hbtq-personer i Göteborg

regnbågsfönster

Häromveckan klubbade kommunstyrelsen i Göteborg att vi vill inrätta ett hbtq-råd i Göteborg kopplat till kommunstyrelsen. Utöver rådet som ska sammanträda minst fyra gånger per år för att stödja och stärka oss i vårt politiska uppdrag att göra Göteborg till en stad för alla – till en stad som inte ger särskilda privilegier till heterosexuella, till exempel. Förslaget ska nu upp till kommunfullmäktige för beslut och förhoppningsvis kan första mötet äga rum till hösten 2013. Utöver de formella rådsmötena så är en årligt återkommande ‘hearing’ dit alla är välkomna som vill diskutera hur vi gör Göteborg till ett öppet samhälle utifrån hbtq-perspektiv också en del av förslaget.

En viktig startpunkt för ett sådant råd, och för det politiska fortsatta arbetet är det förslag till beslut som vi rödgröna lagt i kommunstyrelsen i väntan på beslut den 5 juni, nämligen en kartläggning av hbtq-personers livsvillkor i Göteborg. Kartläggningar kring bemötande av hbtq‐personer har tidigare gjorts gällande Västra Götalandsregionens verksamheter. I rapporten återfanns såväl kvalitativa som kvantitativa inslag för att beskriva den verklighet många hbtq‐personer möter. En annan studie återfinns från Bergen som studerat saken ur personalhänseende. Kartläggningen ska ha en självklar utgångspunkt i hbtq‐personers upplevelser av deras villkor och de erfarenheter som finns. Bemötandedelen ska ingå, liksom arbetsmiljösituationens villkor för hbtq‐personer inom staden.

I övrigt hoppas jag många kommer att ta del av Westprides alla evenemang närmaste tiden… till exempel genomförs ‘Den stora kärleksdagen’ imorgon på Trädgårdsföreningen. Kom gärna och vig er (vi är några stycken som står redo för kyrkliga och borgerliga vigslar på olika ställen i parken) eller passa på att förklara er kärlek på annat sätt. Det gör gott!

/Thomas

 

i kategorin:Göteborg Taggar: ,