Kommentering avstängd

Vårt grannland kraftsamlar också

Trafikplanerare förbereder Norges nationellaplan.

Trafikplanerare förbereder Norges nationellaplan.

Den senaste dagen har jag tillbringat i Larvik som ligger 2 timmars pendeltågsresa söder om Oslo.

Jag var inbjuden att tala om Västsvenska paketet och hur vi jobbat för att nå en bred politiks överenskommelse i infrastrukturfrågan. Det är intressant att notera de likheter som våra två länder har, och vilka utmaningar vi i Göteborgsregionen delar med andra stadsregioner runt om i Norden.

Det norska Trafikverket jobbar liksom det svenska med att minska bilberoendet och satsa på att fler skall åka kollektivt cykla eller gå. Vi har samma utmaningar i Norge och Sverige, och vi har samma möjligheter att skapa en hållbar framtid. Med på konferensen var också Köpenhamns stadsarkitekt som presenterade sin stads cykelsatsningar och hur det har lyft Köpenhamn. Vi behöver samma lyft i Göteborg på sikt, så full av inspiration sätter jag mig på tåget hem till Göteborg.

Hemresan tar drygt sex timmars enkel resväg, men jag har sagt till norrmännen att mitt mål är att när jag blir pensionär 2036 (har räknat in regeringens nys pensionsålder) skall vi ha en höghastighetsbana mellan Oslo – Göteborg – Köpenhamn, med en restid mellan Oslo – Göteborg på drygt 1 timme. Omöjligt säger endel, men det har jag hört på så många gånger när nya ideér väcks så det tror jag inte på. Allt går bara man vill. Eller som Nelson Mandela sa ”Allt ser omöjligt ut tills det är gjort”.

/Johan

i kategorin:Göteborg, Infrastruktur, Trafik Taggar: , , , , ,