Kommentering avstängd

Hav, både näring och musik

Dagen började med en av mina favoritresor, Älvsnabben över till Lindholmen. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Den turen är en mikro-semester, en korttidsbehandling för trötta själar, en göteborgsinjektion av bästa sort. Lysande med andra ord. Nu var det inte själva resan som var målet utan den första svenska maritima dagen som skulle avhållas och platsen för detta var Lindholmen Science Park.

Förra året i maj stod Göteborg värd för EU:s maritima dag som blev en succé. Både utsocknes européer kom men också en fasligt massa göteborgare som oavsett ålder eller intresse hittade något som intresserade dem. Nu kan ju inte Göteborg vara värd varje år för EU:s maritima dag, även om jag tror att också EU- kommissionen reflekterat över att det borde vara så, så för att fortsätta de viktiga diskussionerna från förra året så blev det en svensk maritim dag, fast med inputs från när och fjärran. Ett mycket bra initiativ från arrangörerna. Det visar inte minst att Göteborgsregionen är ett naturligt kluster för de marina och maritima frågorna. Det känns bra.

Kvällen avrundades också med havet fast i en helt annan tappning. I kväll introducerades Kent Nagano, den nye gästdirigenten på Göteborgs symfonikerna och hans extra nummer blev just en hyllning till havet och havets män. Efter ha haft Dudamel som satt spår i staden inte minst med El sistema var det svårt att se en efterföljare av samma mått. Men efter kvällens uppvisning är jag säkert på att symfonikerna har gjort det igen, dvs hittat en mästare och en trollbindare. Det är en otrolig förmån att ha en sådan symfoniorkester med en så bra ledning i en stad som kanske inte är den största i världen. Jag är imponerad!

/Anneli

i kategorin:Göteborg, Huvudinlägg, Kultur, Miljö Taggar: , , , , , ,