Kommentering avstängd

Samstämmighet om vinster i välfärd

20.15 i kväll togs beslut i den fråga som många förväntat sig skulle splittra den socialdemokratiska partikongressen. Många har trott sig veta hur allvarlig den sk splittringen har varit och hur detta avgörande beslut skulle kunna komma att påverka Stefan Löfven. Men ofta är olyckskorparna illa insatta i hur arbetet på en s-kongress går till. Det mesta av diskussionen och dialogen pågår kontinuerligt i temagrupper och med ständiga utväxlingar om formuleringar, med lyssnande och ändranden och nya samtal före något kommer upp till beslut. Den dialogen är det som är viktigaste på en kongress för under ett par ynka minuter i talarstolen löses sällan några knutar. Det kan bara göras i samtalet. Så också med detta som handlar om vinster i välfärd, LOV och hur friskolornas etablering ska organiseras. Förslaget som togs för några minuter sedan gör det möjligt också att ta hänsyn till de olika situationer som råder i olika delar av Sverige, för det ser inte likadant ut. Efter detta beslut är jag övertygad om att socialdemokratin är mer enig i sin syn på hur välfärden ska skötas än någonsin. Det känns mycket bra.

Ikväll före kongressombuden får ledig några timmar för sömn ska också ett nytt partiprogram tas. Det är knappast något som görs på varje kongress. Det känns nästan högtidligt att få haft möjligheten att få varit med i arbetet kring ett nytt partiprogram. Med grundvärderingen om allas lika värde och ett tydligt fokus på hållbar utveckling ur alla tre perspektiven så håller detta programmet ett bra tag. Än så länge verkar också kongressombuden tämligen nöjda.

/Anneli

i kategorin:Göteborg, Politik Taggar: , , , , , ,