Kommentering avstängd

Tänder, en del av kroppen?

Tämligen sent nu på torsdagskvällen började den socialdemokratiska kongressen diskutera välfärd, och därmed hälso och sjukvårdsfrågor. Det brukar vara ett tämligen långt avsnitt på s-kongresser eftersom mycket av våra liv ryms under dessa rubriker. Det är skillnader i ohälsotal mellan olika samhällsgrupper, det är skillnader t o m i livslängd mellan stadsdelar och det är också frågan om hur mycket den egna plånboken ska avgöra ett ingrepp eller en åtgärd som gör att vi som individer ska få ett bättre liv. Oftast handlar den debatten om att alla ska ha rätt till likvärdig vård och då tänker vi för det mesta på kroppen, inte tänderna. Men i kväll var tänderna i fokus, lite överraskande men ändå inte för det har hänt något i Sverige som också påverkar denna tämligen avgörande del av vår fysik.

När jag för många år sedan tillbringde en del tid i Storbritannien var det första gången jag blev varse att människor såg olika ut i munnen beroende på vilken samhällsgrupp de tillhörde. Fattigare hade helt enkelt sämre tänder än de som var mer välbeställda. Det hade jag aldrig sett förut, uppväxt som jag var med folktandvård och floursköljningstanter i skolan. Men den skillnaden börjar vi se här hemma nu. Visserligen kan vi bleka tänderna till någonslags falsk friskhet men det döljer inte skavankerna som ändå finns.

Tänderna börjar bli en klassmarkör i 2000-talets Sverige. I Västra Götaland har den rödgröna majoriteten sett detta och därmed också valt att priorierat att utjämna skillnaderna där det bäst behövs dvs bland unga som själva inte alltid har eget jobb eller egna inkomster. Det är en bra investering som visar att tidiga insatser har betydelse och att tänderna tillhör kroppen. Kvällen får utvisa om också den priorieringen också ska gälla för hela Sverige, när socialdemokraterna får regeringsmakten.

/Anneli

i kategorin:Göteborg, Huvudinlägg, Politik, Sjukvård Taggar: , , , , ,