Kommentering avstängd

Nu har kongressen börjat!

Så har den socialdemokratiska partikongressen som hålls i Göteborg, börjat. Den är 20 år sen senast och mycket hänt sen sist. Både i Sverige och i Göteborg och självklart i partiet. Nu ska här diskuteras miljö, organisationsförändringar, vinster i välfärd, kriminalitet och mycket mer. Den avgjort viktigaste frågan är den som Stefan Löfven nämnde i sitt inledningstal. Rätt till jobb och insatser mot arbetslösheten. Dagens siffror talar sitt tydliga språk, 8,3% går arbetslösa i Sverige idag. Det blir en låg placering om vi skulle bli rankade på en europeisk lista, många länder klarar jobben bättre än vi. Danmark, Finland, Österrrike m fl ligger bättre till än vad vi gör.

Nu är det inte en tävling i vem som kommer bäst ut i en jämförelse utan det handlar om ge människor möjlighet till att komma ut i arbetslivet, få en egen försörjning och ta vara på alla människors förmåga och kraft. I dag sitter 427000 personer på den svenska avbytarbänken. Det är minst sagt ett oansvarigt slöseri. Det blir ännu mer absurt samtidigt som näringslivet söker folk, dvs laget saknar spelare. Matchningen klaras helt enkelt inte av. Tyvärr verkar den borgerliga regeringen inte ha några ideer på det området. Det märks tydligt när Arbetsmarknadsutskottet i riksdagen får ställa in sammanträden p gr av brist på förslag från regeringen. Den bristen finns inte på den socialdemokratiska kongressen. Stefan Löven visade idag den tydliga viljan att göra annorlunda. Det känns som en mycket bra start på en kongress i Göteborg.

Anneli

i kategorin:Arbete, Göteborg, Huvudinlägg, Miljö Taggar: , ,