Kommentering avstängd

Vatten är livsviktigt!

Idag är det världsvattendagen. Vi tänker inte alltid på det men vatten är det mest grundläggande ämnet för liv som finns. När forskarna letar efter liv på andra planeter så letar de efter vatten, eller efter förutsättningarna för att vatten ska kunna finnas. Göteborgarna är oerhört lyckligt lottade vad gäller tillgången på vatten. Göta Älv är Sveriges vattenrikaste älv och skulle fördelat på jordens befolkning ge varje människa ca 6,5 liter per dag.

Men vattenmängd är inte samma sak som att vattnet är användbart. Det växande hotet för vår värld är oftast inte mängden vatten utan kvalitén på detta vatten. Allt för ofta är vattnet förgiftat och i då är det inte längre så stor tillgång. Vi kan då inte använda det för att dricka, bada, fiska eller bevattna våra grödor. Vatten är en resurs som måste vårdas.

Det innebär att vi inte ska tvätta bilen på gatan. Åk till en biltvätt, där finns oljeavskiljare mm som förhindrar att föroreningarna kommer ut i hav och sjöar. Lämna in färg, lösningsmedel, gamla mediciner, kemikalier och uttjänta bilbatterier till återvinningscentralerna eller till farligt avfallsbilen. Endast då kan du vara säker på att det inte förgiftar vattnet. Använd miljömärkta rengöringsmedel, det skonar inte bara vattnet utan även dig själv. En annan oerhört viktig sak är att inte köpa produkter som är luktfria eller antibakteriella. De förekommer i allt från sportkläder till tandkräm. Ämnen som triclosan och silver dödar inte bara bakterier utan är giftiga för de flesta levande varelser.

Genom att göra dessa förhållande vis små insatser kan vi bidra till att hålla våra vattendrag, vårt grundvatten och vårt hav friska och livskraftiga.

Läs gärna mer i Vårt Göteborg.

 

/Kia Andreasson

i kategorin:Göteborg, Miljö Taggar: , ,