Kommentering avstängd

Grattis WoW!

Dagens grattis får riktas till Way out West, vår utomhusmusikfestival i Göteborg. Det är imponerande att kunna minska sitt ekologiska fotavtryck bara på ett par år och dessutom med 25%. Den största orsaken till den minskning man lyckats åstadkomma är att byta till kött-fri mat under festivaldagarna. Det låter inte som någon slags mirakellösning men ändå blev det ett beslut som upplevdes av vissa som provocerande. Bla genomfördes det gratis korvutdelning förra året som ett försök till någon slags folklig protest mot detta upplevda negativa ingrepp. Nu visar Handelshögskolan i Göteborg att detta beslut lett till en alldeles märkvärdig nedgång i just påverkan på miljön. Det hedrar festivalen som stod emot ”korvmanifestationen” och det bör skänka oss en och annan eftertanke i vad vi stoppar i oss, nästan slentrianmässigt.

Dagens skoldebatt i fullmäktige leder definitivt till eftertanke och borde också göra detsamma för de borgerliga partierna i Göteborg. Det är fullständigt orimligt att debattera skolan utan att överhuvudtaget säga något om den nationella nivån, dvs Björklunds skötsel av skol och utbildningspolitiken. Ett betyg över den svenska skolan kom idag, visserligen lite undanskymt i lokala medier, men ändå väldigt tydligt i
sitt budskap. Det svenska skolsystemet är det mest liberaliserade i hela västvärlden och konsekvenserna av det är ökad segregation, bland annnat. De recept som idag presenterades från borgerligt håll fokuserar inte alls på det som är det egentliga problemet, dvs att det sk utanförskapet ökar, att klyftorna ökar och att möjligheten för alla, framförallt de med mest utmaningar, minskar. Istället är fokus på organisation och pengsystem. Det säger något om verklighetsförankring i allra högsta grad.

En sak är vi dock eniga om. Det behövs ett maktskifte. Mitt hopp och önskan är att det också blir så 2014. På nationell nivå.

/Anneli

i kategorin:Göteborg, Kultur, Mat, Miljö, Skola Taggar: , , , ,