Kommentering avstängd

Idag är det Internationella kvinnodagen

Mats PilhemIdag är det 8:e mars, så jag klär mig varmt inför kvällens demonstration, som traditionen bjuder på Internationella kvinnodagen. För tyvärr är det fortfarande nödvändigt att demonstrera för ett jämställt samhälle, där kvinnor och män får jämställda villkor. Alla dagar på året blir vi påminda om hur olika livsvillkor män och kvinnor har. Detta visar sig i besinningslöst våld, näthat och på arbetsmarknaden, allt exempel på den könsmaktsordning där kvinnors liv ska underordnas oss män.

På arbetsmarknaden är det vi män som är vinnare. Fler av oss har jobb, fler arbetar heltid och vi har bättre lön än er kvinnor. Och fast alla pratar vackert om jämställdhet kan vi se att löneskillnaderna ökar generellt i Sverige, men inte i Göteborg stad. Genom en ordentlig satsning har skillnaden i lön minskat med 0,5 % under det senaste året. Inte tillräckligt, men vi bryter trenden och går åt rätt håll.

I Göteborg kommer vi att se till att alla anställda inom omsorgen ska ges rätt att jobba heltid. Vi har redan kommit en bra bit på väg med detta arbete och idag har alla anställda inom äldreomsorgen erbjudits anställning på heltid, vilket lett till att ca 1500 fler heltidsanställda än året innan. För oss män har rätten till heltid och därmed möjlighet till att försörja oss, sedan länge varit en självklarhet. För kvinnor har denna rätt inte varit lika självklar.

Samtidigt som vi kommer att ge alla rätten till heltid, kommer vi att minska antalet timanställda genom att i stället erbjuda fast anställning på heltid. Även för de timanställda som är kvar i anställningsformen kommer vi skapa bättre arbetsförhållanden. Idag den 8:e mars lägger vi i den rödgröna majoriteten ett förslag i kommunstyrelsen där vi även ska stärka rätten för våra timanställda. För även i vår stads verksamheter är det så att Lagen Om Anställningsskydd, LAS, använts så att vi slutat att ringa när det närmat sig den 720:e dagen, då vi varit tvungna att anställa enligt LAS. Nu ska vi i stället se till att ge personalsamtal efter 200 arbetspass, för att då komma fram till vilken utbildning vi kan erbjuda för att kunna ge fast anställning i stället. Efter ytterligare 200 pass följs samtalet upp så att ingen ska komma fram till stupstocken 720 arbetspass. Med en rödgrön majoritet som bestämt sig för att göra något konkret åt orättvisorna och inte bara beskriva dem, ja då händer det saker också.

Nu ska vi se till att ta tag i nästa stora jämställdhetsfråga, nämligen att pröva arbetstidsförkortning inom någon del av Göteborgs verksamheter, den utmaningen har vi framför oss.

Vi har fortfarande väldigt många 8:e marståg att gå i innan vi har nått jämställdhet, men i Göteborg hjälps vi åt, vi går åt rätt håll och med ett rödgrönt styre blir det skillnad.

I kväll möts vi på Gustaf Adolfs Torg klockan 17.30 för att gemensamt gå till Götaplatsen

Vi ses där!

// Mats Pilhem

i kategorin:Arbete, Göteborg, Politik, Sociala frågor Taggar: , , , ,