Kommentering avstängd

Välkommen, Fredrik! Kaffet står vi för!

I morgon blir det fint besök i Göteborg. Statsministern är i stan. Sveriges statsminister har rest en hel del under sin tid vid makten. Hela 210 resor har han hunnit med. Det är jättebra.

Här i Stadshuset i Göteborg gör vi som vi brukar när vi vet att det är ministerbesök i stan. Vi sätter på kaffet och hoppas på att denna gång kommer besöket också en sväng kring majoriteten i Sveriges andra stad och kanske frågar om hur vi upplever situationen eller vad som är våra utmaningar. Det har inte hänt hittills men vem vet kanske är morgondagen den dag som bryter mönstret?bild

Om det inte skulle vara så, utan att statsministern har bråttom eller som det heter prioriterar annat, så tar jag mig friheten att skriva ner de frågor som jag hade velat diskutera med Fredrik Reinfeldt. Hur ska vi gemensamt bekämpa arbetslösheten och hur ser statsministern att så otroligt många ungdomar går utan jobb? Det är ju till om med avsevärt högre arbetslöshet idag jämfört med 2006 när det sk utanförskapet skulle brytas. Och vad har statsministern för tankar kring den icke-matchning som är på arbetsmarknaden? Dvs att samtidigt som folk går utan jobb så är det brist på arbetskraft. Är det kanske något som har gått snett i utbildningssystemet? Något är det som inte fungerar det är helt klart.

Tycker statsminsitern att det ska finnas fler än en chans att utbilda sig? Vuxenutbildning verkar idag satt på svältkur och det gör det ännu svårare för många att komma in på arbetsmarknaden om man en gång inte klarat skolan, av någon anledning. Frågorna kring utbildning, arbetsmarknad och en framtida konkurrenskraft är många. Nästan lika är frågorna om vem som ska göra vad. För det är klart att om det inte finns någon reel nationell arbetsmarknadspolitik så känner självklart kommunerna ett ansvar. Och räcker inte pengarna till att klara både SFI och vuxenutbildning så går kommunerna in. Bryr sig inte regeringen om de viktiga (nationella)näringarna så känner kommunerna ett ansvar.

Listan kan göras längre. Statsministern är speciellt intresserad av rättsväsendet och mängdbrottslighet. Även här skulle Fredrik Reinfeldt kunna få en del matnyttigt med hem till Stockholm. Stadens arbete mot organiserad brottslighet är en erfarenhet, förebyggande socialt arbete en annan.

Kaffet står på med andra ord, Statsministern. Vi väntar!

//Anneli

i kategorin:Arbete, Ekonomi, Göteborg, Huvudinlägg, Politik, Skola Taggar: , , , , ,