Kommentering avstängd

Kärlek

 

Det finns stunder även i ett kommunalråds liv som är stunder av absolut lycka.

En sådan stund infann sig i dag, faktiskt två gånger. Själva upplevelsen var kort men känslan av värme, glädje och ljus har dröjt sig kvar i både kropp och knopp. Tänk vilken effekt en tre minuters färd med färjan mellan Rosenlund och bildLindholmen kan göra! Glittrande vatten, sol, kajer,byggnader och broar, ja allt det som är själva grunden för kärleken till denna plats. Några minuters koncentrerad livsnjutning tillgänglig för alla, dessutom gratis. Helt klart en konkurrenskrafig terapiform som rekommenderas.

Upplevelsen blir inte sämre av att sedan få fortsätta färden längs kajen på två hjul. Det är slående hur fort man glömmer hur denna del av stan såg ut före Götatunnelns tillkomst. Nu domineras intrycket av det som är det viktigaste i vår stadsbild, vattnet och inte intensiv trafik utan snarare en hyfsat behaglig blandning av olika trafikslag. Den korta stund jag var med på NTF:s årliga konferens på Lindholmen gav  många tankar på hur vi fortsätter tänka staden. Fokuset Barn, liv och trafik ger helt andra perspektiv än de som stundom kommuniceras mailledes av arga vuxna bilförare. Barns möjligheter och rätt att kunna använda stadsrummet, att våga gå och cykla till skolan, att våga röra sig ute, på gården eller på gatan stod i fokus. Vi har lyckats med att begränsa den rättigheten under många år, eftersom fokus varit på andra typer av trafiklösningar än de som har barnen som utgångspunkt.

Barn och ungdomars möjligheter att ta sig fram själva, utan medföljade vuxna, handlar inte bara om hälsa eller säkerhet. Det handlar lika mycket om frigörelse och självständighet. Vi har nog alla upplevt 6-åringens första egna ärende eller kanske så kommer vi ihåg vår egen känsla av egenmakt när vi själva tog oss ut på egen hand i barndomen. Den upplevelsen borde vara ett av våra främsta mål när vi fortsätter planerandet av staden. Denna stad som kan visa upp sin glans och under några korta minuter växa lycka som dröjer sig kvar.

//Anneli

i kategorin:Barn, Göteborg, Huvudinlägg, Infrastruktur, Stadsutveckling, Trafik Taggar: , , , ,