Kommentering avstängd

Sorgerlig självbild stjälper

Svenskt näringsliv ordnade diskussion i veckan om sin senaste attitydranking av Göteborg. Även om jag inte uppfattade mängden på antal svarande i den gjorda undersökningen, så  visar den dock att det finns utmaningar kvar i Göteborg. Attityd och effektivitet är de viktigaste faktorerna att fokusera på framåt för att bli bättre. Företagslots och kontaktcenter som nyligen inrättats är steg i rätt riktning men mer kan göras.

I nästa vecka träffas olika delar av staden för att resonera vidare om hur det konkret kan göras. Samtal direkt med företagare är också en viktig input till det vidare arbetet. En hållning som dock inte kommer att ge positiva resultat är att försöka saluföra oss negativt. Om vi hela tiden framhåller utmaningar som vi i mångt och mycket delar med andra så kommer det knappast att framstå som en lockelse. Vem vill komma till eller etablera sig i en stad eller region som tar på sig dysterrocken? Jante kommer inte att sätta Göteborgsregionen på kartan. Stolthet och tro på vår egen förmåga har större förutsättningar att göra det. Därför var glädjande att samtidigt se att Göteborgsregionen är en stark arbetsmarknadsmotor. 2012 har gått hyfsat bra jämfört med andra regioners resultat. Det känns bra. Det känns också mycket bra med de två nya etableringar som aviserats, en i förra veckan och en idag. Samtidigt meddelade dock Volvo PV idag att 1000 konsulter och tjänstemän ska bort. Två bra och en mindre bra signal med andra ord.

Vad som definitivt är oroande är den fortsatt höga ungdomsarbetslösheten. Ungdomar ska ha jobb. En  utmaning är  den felande matchningen, dvs hög arbetslöshet och samtidigt brist på arbetskraft. Det helt klart nåt som inte fungerar. Förhoppningsvis ger förra veckans besked från Sykes att fler Göteborgsungdomar från en inträdesbiljett till arbetsmarknaden.

/Anneli

i kategorin:Arbete, Göteborg, Huvudinlägg, Näringsliv Taggar: , , , , ,