Kommentering avstängd

Oulu number top one in wintercycling in the world!

Här i en trevlig stad i norra Finland är cykeln ett med väldigt många. Cykling är djupt förankrat sen barnsben. Man cyklar gammal som ung året om. Här ser man inte många i lycra för här är det helt ok att inte ha det senaste cykelmodet. En avslappnad inställning sänker tröskeln för andra. Vi såg en del äldre män med rejäl pälsmössa, kanske inte bra med så väldigt avslappnad stil, en hjälm hade suttit fint. All statistik visar att av de allvarliga skador som uppstår så har man inte burit hjälm, det är en billig livförsäkring. Anneli och jag tog oss hit för att delta på Oulu Bike Wintercongress, det har varit fantastiskt kul, människor från Canada, Norge, USA, Österrike, Belarus, Sverige deltog. Tema har varit, hur öka cyklandet, hur påverkar cykling hälsan, snöröjning och säkerhet. En man från Minnesota hade intressanta fakta om hälsotillståndet i städer där många cyklar respektive inte cyklar. USA har stora utmaningar med hälsa och höga sjukdomskostnader. Att öka andelen som cyklar naturligt i vardagen är ett bra sätt att förbättra folkhälsan och samtidigt minska kostnader för sjukvård. Detta gäller även oss, fysisk inaktivitet är ett stort folkhälsoproblem. I Sverige måste vi tänka nollvision när det gäller gående och cyklister, precis som vi gör med bil. Det innebär ett helt annat synsätt, sårbara trafikanter såsom barn och äldre måste få en annan prioritet när de går eller cyklar. Alla blir vi äldre och tappar förmågor såsom rörelse, syn och hörsel. Barn måste få lära sig att cykla säkert, då fortsätter de troligen som vuxna. Många diskussioner om hur snöröja, är  varm sand, salt, eller grus det bästa eller inget alls som i Oulu. Vi fick en hel del tips och inspiration, nu ska vi hem och jobba! Vi fick pröva på att cykla i Oulu på packad snö utan grus! Två turer blev det, en tävling på kvällen och en tidig morgoncykling i snö. Fantastiskt vackert och tyst att cykla i snö, lite slirigt också. Lite crazy var det, vi fick bära våra cyklar i djup snö en bra bit, så svettigt var det med.

Marina

i kategorin:Aktiviteter, Cykel, Huvudinlägg, Infrastruktur, Politik, Stadsutveckling, Trafik Taggar: , , , ,