Kommentering avstängd

Onormalt normalt? Eller?

Sedan sent i tisdagskväll har diskussionen jag deltagit i handlat om transporter, infrastruktur och underhåll. Fokus dessa två dagar har dock varit på ett enda transportmedel, cykeln. Folk från Canada, USA, Norge, Frankrike, Polen, Österrike, Sverige och naturligtvis Finland har diskuterat attityder, traditioner, olyckor, stadsplanering, mättekniker och sand kontra salt. En av de största diskussionerna har dock inte handlat om de praktiska detaljerna utan snarare om när blir det onormala normalt, dvs när uppfattas inte cykling på vintern som något knäppt eller udda som bara några freaks ägnar sig åt?

I staden där konferensen hållits, Oulu, i norra Finland är cykling året om det normala tillståndet och har så varit i generationer. Det innebär att ute på gator och vägar syns allt från äldre herrar i pälsmössa, rödkindade och oväxlade +60 damer, hårdrockare, barn, tonårstjejer utan vantar och 40-åriga män i den senaste vetenskapliga utrustningen, dvs alla kategorier. Det är inte för att klimatet här är speciellt inbjudande. Minus 5 är varmt och minus 20 är mer normalt. Och visserligen är staden platt men den är samtidigt välbekant utspridd. Blåser gör det och mörkt blir det, dessutom länge. Men som sagt cyklar gör man. Det innebär att staden också fått anpassat sig efter trafikanternas önskemål. Plogbilarna är ute före 7,gatu- belysningen är på, parkeringar finns och vägar är utmärkta både på papper och digitalt. Som cyklist kan du kolla standard på din väg och om du inte är nöjd helt enkelt ta en annan som tycks bättre.
Med en sådan likställighet mellan olika transport blir naturligtvis attityden mot cykling en helt annan. Den blir normaliserad och inbjudande för alla, inte bara cykelfanatikerna. När uppnår vi det stadiet i Göteborg? Förmår vi oss att flytta fram diskussionen en smula i hur vi tar oss fram? Jag tror att det är möjlig, inte minst med all den inspiration och kunskap som finns runt omkring i världen. Det gäller att mainstreama cykeln helt enkelt. Speciellt oktober till april!

/Anneli

i kategorin:Cykel, Göteborg, Infrastruktur, Stadsutveckling Taggar: , , , ,