Kommentering avstängd

Ohållbar mat-turne

Fusket med den färdiglagade lasangnen kan knappast ha undgått någon. Hästkött i stället för nötkött som ingrediens i maten är en skandal i allra högsta grad och det är inget problem man instämma i bland annat jordbruksministerns upprördhet. Det borde vara en självklarhet att det konsumenten tror att hen köper också är det.
Men nyheter om fusket i matindustrin tycks bli allt vanligare. Det var inte många månader sedan som oxfilé visade sig vara fläskfilé med färg. För egen del tycker jag att den historia som denna lasagne tycks ha haft före den kommer till den svenska butiken är minst sagt besynnerlig. En fabrik i Luxemburg, beställer via någon i Nederländerna och en cypriotisk handlare (häst)kött från Rumänien. Hur många länder behöver vara inblandade för att en familj ska få sin middag på bordet kan man undra. Inte minst med tanke på vilken enkel rätt lasagne egentligen är verkar det fullständigt huvudlöst att maten ska ta sådana omvägar före det kommer fram till tallriken. Priset på mat som varit på en sådan omfattande europeisk matturné borde vara astronomisk men istället är det ofta så att den maten är den billigaste, åtminstone om man ska ha färdigmat.

Det vi som konsumenter kan lära oss av dessa senaste matskandaler är att ställa mer krav i butiken och på matindustrin. Om det färdiglagade dessutom är billigare än de enskilda ingredienserna bör vi självklart dra öronen åt oss. Sen är det dags för EU att se över hela sin mat och jordbrukspolitik. Detta är inte hållbart i någon ända.

/Anneli

i kategorin:Göteborg, Huvudinlägg, Mat Taggar: , , ,