Kommentering avstängd

Vårby visar väg

Stockholm är en plats som jag besöker tämligen ofta men normalt är rutten densamma. Några få innerstadsadresser är målpunkten och utanför det är den egenupplevda kunskapen tämligen liten om hur det ser ut eller fungerar. Därför var det spännande att komma ut idag, utanför de kända stråken och in i Huddinge kommun (inte ens Stockholm) och göra ett besök på Vårby gård. Efter många ägarbyten och en allt mer dalande utveckling har detta stadsdelscentrum börjat få fast mark under fötterna. Rulltrapporna är igång igen efter ha stått stilla i fem år, klottret har minskat på centrumbyggnadens jalusier, gamla tomma och slitna lokaler har fått både ny färg och nytt innehåll. Det känns att de anställda i området både har engagemang och intresse för både området och framför allt dess invånare. Det finns många torg i Göteborg som skulle ha nytta av samma engagemang, oavsett vem eller vilka som är fastighetsägare.
I Vårby gårds fall finns en blandning och numera en större vilja hos den part som äger själva torget. Drivna och engagerade eldsjälar som vill är en viktig ingrediens och om man är flera ägare att viljan finns hos alla. Det är en självklarhet att tankarna går till Angereds centrum vid besöket på Vårby gård.

Likheterna är många även om Angered är mycket större. Nu med snart ett uppfräschat Blå Stället, med ny is och simhall, med ett närsjukhus så riktas blickarna mot torget. Här behövs nåt mer. Det behövs en aktiv och engagerad ägare som kan skapa positiv energi och utveckling. Det finns många guldkorn i Angereds centrum. Ostaffär och fiskaffär, torgförsäljning av frukt och grönt för att nämna några. Och det fanns en engagerad och trevlig korv-kiosk ägare som fram tills för ett par dagar sedan tom kunde locka in en vegetarian innanför dörren. Mina tankar går till hans familj och anhöriga för det meningslösa våld som drabbade honom. 

/Anneli

i kategorin:Aktiviteter, Göteborg, Huvudinlägg, Politik, Sociala frågor Taggar: , , , , ,