Kommentering avstängd

Framtiden kräver obligatorisk gymnasieskola

Idag presenterade Stefan Löfven och Socialdemokraterna ett förslag om att göra skolan obligatorisk upp till 18 års ålder. Det innebär att också gymnasiet, på samma sätt som grundskolan, blir obligatoriskt. Istället för en skolplikt på 9 år får vi en skolplikt på 12 år. Jag tycker att det är ett bra förslag!

Under lång tid har vi i vårt land förstått att det är viktigt att hänga med i utvecklingen. Nya tider, nya utmaningar och framförallt nya möjligheter kräver nya lösningar och nya satsningar. Framtiden möter vi bäst genom att de unga ges möjlighet att utbilda sig för att på så sätt få de verktyg som behövs för dagens globaliserade arbetsmarknad. För att möta framtiden och alla de chanser som den bär med sig behöver vi från politikens sida lägga sådana förslag som har politisk precision.

Hoppet inför framtiden har med dagens regering bytts ut mot frustration och en ovisshet inför vad som ska möta oss framöver. Många har det ganska bra materiellt i Sverige, men samtidigt är det nog också många som oroar sig och känner att samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll. Statsministern har nu till och med börjat tala om att vi ska satsa på låglönejobb. Satsningarna på utbildning uteblir. Regeringen har skurit ner 675 miljoner kronor på gymnasiet bara under 2012. Ytterligare nedskärningar planeras under 2014 med 1360 miljoner. Uppgivet och utan visioner formulerar statsministern och hans regering förslag efter förslag. Jag tror att det är fel strategi att sänka ambitionerna för utbildning och att inte investera i våra unga.

För att bryta trenden med försämrade utbildningsresultat som nu har pågått i 6 år, behövs ett omtag. Det är därför som vi socialdemokrater föreslår obligatorisk gymnasieskola. Vi ser behovet av kunskaper i dagens arbetsliv. Samtidigt som vissa branscher har arbetskraftbrist och inte kan anställa för att de inte hittar den kunskap som de söker, ser vi att arbetslösheten är rekordhög. Att inte investera i kunskap är ett direkt samhälleligt slöseri med människor. Gymnasieskolan och de kunskaper som man tillägnar sig där, har allt mer kommit att betraktas som en allmän inkörsport till arbetsmarknaden. Med andra ord, ett slags arbetsmarknadskörkort.

Förslaget om obligatorisk gymnasieskola är ett sätt för oss att ta ansvar för kommande generationer. Det kommer att behövas. Det är inte de ungas fel när det blir allt svårare att få jobb och allt svårare att få tillträde till arbetsmarknaden. Samhället och politiken kan hjälpa till med att göra rätt saker. Att peka ut vad som är viktigt, satsa på rätt saker och samtidigt se till att samhället finns där och ge en chans till. Utbildning är nyckeln till framtidens jobb, ökar jämlikheten i samhället och ser till att varje människa såväl får forma sin identitet som att få mer makt över sitt liv.

/Robert

i kategorin:Arbete, Huvudinlägg, Skola Taggar: , , , , ,