Kommentering avstängd

Ät mindre kött!

Igår släppte Jordbruksverket sin rapport - En hållbar köttkonsumtion.
Den föreslår en koldioxidskatt för att minska köttätandet.

Ett mycket bra förslag! Det skulle säkert bli en kritikerrstorm om jag nu i Göteborg skulle
skriva ett pressmeddelande och bejaka denna skatt. Men faktum är att ekonomiska styrmedel är de mest effektiva åtgärderna för att få människor att förändra beteenden.

Varför ska inte människor själv få välja hur de vill äta? Jo, det får de men de beteenden som förorsakar stor skada på miljön och ytterst människors framtida överlevnad ska kosta. Dessutom är det inte nyttigt att äta rött kött i de mängder som nu förekommer.

Förr åts det kött vid helger och högtider, nu två gånger om dagen. Allt mer kött importeras och orsakar problem i de exporterande länderna. Djurhållningen, transporter och slakt är i många fall beklämmande. Medicin, fisk och hormoner ges i foder. Det åtgår kväve för att producera foder och det blir obalans i ekosystemet. Vatten- och energiåtgången till att producera ett kilo nötkött är många gånger högre än att odla ett kilo bönor.

De måltider som serveras i Göteborgs stads regi är ”miljömåltider”. Staden agerar precis som Jordbruksverket vill. Det har vi gjort under flera år. En miljömåltid innebär mindre kött, protein genom bönor/ärtor/linser, ekologiska grönsaker och endast ekologiskt kött. Fisken ska inte vara rödlistad och maten ska vara etiskt producerad. Det gäller att alla stadsdelsnämnder följer budgetens mål och agerar för att till hundra procent uppfylla
innehållet i en miljömåltid. Barnen i förskola/skola får tidigt kunskap och insikt i ämnet. Förhoppningsvis väljer de fortsatt ett mer hållbart och hälsosamt ätande när de blir medvetna om konsekvenserna och vana vid mer vegetarisk kost.
/Kia Andreasson

i kategorin:Barn, Göteborg, Mat, Miljö Taggar: , , , , , ,