Kommentering avstängd

Dubbel så bra på spåret

I fredags invigdes ”BanaVäg i Väst” den helt nya dubbelspåriga järnvägen mellan Göteborg och Trollhättan, samtidigt med den fyrfiliga vägen på samma sträcka.

Trafikverket hade fixat ett mycket bra och intressant arrangemang med fullt av engagerade människor.
Betydelsen av denna infrastruktursatsning kan inte underskattas, det knyter ihop Göteborg och Trollhättan som arbetsmarknadsregioner och som städer. Men inte minst viktigt för Göteborgsområdet, nu kan människor i Lilla Edet och Ale kommun smidigt välja ett bättre alternativ för sina jobbresor, nämligen tåget. Självklart gäller detta också alla Göteborgare som jobbar i dessa kommuner och Trollhättan.

Den socialdemokratiska regeringen beslutade om denna satsning 2004, byggastarten blev i slutet av 2004, sedan har det varit 8 år av byggen längst hela sträckan, bl.a. tre tunnlar. Och imorgon söndag den 9 december öppnar allt för trafik.

På invigningen talade ett antal inbjudna om vägen och järnvägens betydelse, Göteborgs Hamns VD lyfte fram hur enormt viktiga denna nya satsning är för godshanteringen och vilka framtidsförutsättningar och möjligheter detta skapar för svenskt näringsliv.

Det är ett privilegium att som lokalpolitiker få vara med vid inviga ett så stort projekt som ”BanaVäg i Väst”. Här har den politiska generationen innan oss jobbat, diskuterat, debatterat och kämpat för att få igång detta bygge, och nu är det klart. När jag ser resultatet och möjligheterna detta skapar blir ännu mer övertygad och taggad att jobba vidare med nästa stora projekt nämligen Västlänken. Här upplever nu vi politiker samma sak som våra föregångare, ett motstånd, misstänksamhet mm. Jag är glad att jag får vara med i debatten och diskussionen och kanske dra ett litet strå till att vi åter får uppleva en lika viktig invigning om dryga 15 år. Vill till sist bara säga att det är bra med kritiker och pessimister men om de fick styra skulle det inte bli mycket gjort, och framtiden kräver handling inte bara munläder och snabba tidningsrubriker.

//Johan

i kategorin:Göteborg, Infrastruktur, Näringsliv, Politik, Stadsutveckling, Trafik Taggar: , , , ,