Kommentering avstängd

Köerna avklarade – nu är det dags för barngrupperna

Förskolan är en av de viktigaste frågorna för oss i den rödgröna majoriteten. Det är självklart av flera skäl. Vi tycker att barn, oavsett vilken familj de föds i, ska ha samma tillgång till en trygg och stimulerande miljö att vara i på dagarna. Vi vet också att tillgänglig förskola av god kvalitet leder till ökad jämlikhet, samtidigt som den bidrar till ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Förskolan är alltså ett effektivt sätt att skapa ett samhälle där kvinnor ges samma möjligheter som män.

Därför har vi satsat en dryg miljard på att bygga bort köerna till förskolan. Det är den största satsningen på förskolan någonsin i Göteborg. Under 2011 slog vi rekord med 1 500 nya platser och nu under 2012 lyder det nya rekordet på 1 900 platser. Resultatet är att vi inte längre har någon kö till förskolan. En otrolig insats av våra politiker i stadsdelsnämnderna och involverade tjänstemän.

Vi har hela tiden varit mycket tydliga med att vi först måste bygga bort köerna för att därefter börja minska antalet barn i grupperna. För vi har stora grupper på sina håll i staden, vilket ibland innebär att barnen inte får den stimulans de behöver, att personalen känner sig otillräcklig och att föräldrarna känner oro över situationen på förskolan. Därför arbetar vi nu med att minska barngrupperna.

Socialdemokraterna i Göteborg har som vallöfte att personaltätheten ska vara 5 barn per personal i förskolan, detta under förutsättning att vi fick en socialdemokratisk regering som dessutom skulle fördela ut 18 miljarder kronor mer till kommunerna än den borgerliga regeringen. GP har alltså fel när de påstår att minskade barngrupper är ett vallöfte från socialdemokraterna.

I dagens GP orsakade en ökning av barngruppernas storlek i Göteborg med 0,06 barn förstasidesrubriker samtidigt som mångdubbelt större ökningar i de borgerligt styrda inte fick samma uppmärksamhet. Det gäller t.ex. Partille kommun som ökade med 0,49 barn till hela 19 barn per avdelning. Om vi nöjer oss med att mäta kvalitet utifrån barngruppernas storlek ligger Göteborg på snittet med 17,7 barn per avdelning och skulle vi mäta utifrån personaltäthet ligger vi på en fjärde plats med 5,4 barn per personal. Situationen i Göteborg är inte fullt så dyster som man kan tro. Vi har mycket bra verksamhet inom förskolan och de allra flesta barn och föräldrar är nöjda. Samtidigt får vi politiker aldrig får blunda för de problem som finns.

Vårt mål är inte att jämföra oss med andra. Vår strävan är att alltid bli bättre. Vi ska ge våra barn den bästa starten i livet, personalen ska känna arbetstillfredsställelse och föräldrarna ska vara trygga med att lämna sina barn på förskolan. Svårare än så är det inte.

/Robert

 

 

 

 

 

 

i kategorin:Barn, Göteborg, Huvudinlägg, Skola Taggar: , , , , ,