Kommentering avstängd

Buss med nytt innehåll

Det finns middagar och så finns det middagar. De flesta passerar förbi som i en ström av tillfällen för nödvändiga matintag, förhoppningsvis med en smula social samvaro, andra sticker ut och går minnesbanken för sin storslagenhet eller sitt exotiska innehåll. Gårdagens middag på en buss tillhör den senare kategorin. Då handlar det inte om en hastigt inköpt Åressbyråmacka på buss 19 utan en trerättersmiddag vid bord med vita dukar, på en buss cirkulerandes på Lyons gator. Helt klart en annorlunda koncept och inget att rekommendera för åksjuka. Men annorlunda. Annorlunda var också middagssällskapet. En japan från Yokohama, en grön dam från Frankfurt och en fransos från Lyon. Inledningsvis handlade det om att hitta en gemensamt gångbart språk och någonstans vid förrätten blev det engelska via tolk. Sen rullade det på i dubbel bemärkelse. Inget ont om Frankfurt men eftersom det sällan ges tillfälle att djuploda i den japanska vardagen och politiken så blev Yokohama kvällens clou. Vid varmrätten var klimatfrågan och stadsutveckling huvudtema, kryddat med en diskussion om den fantastiska hållbarheten och styrkan i det japanska tågnätverket (inga tåg spårade ur vid det stora jordbävningen!) men också den japanska tystnaden som skiljer sig från andra asiatiska mångmiljonstäder. Vid efterrätten (och efter ha passerat samma torg tre gånger) så blev välfärdssystemen och familjepolitiken huvudteman. Åldrande befolkning, kvinnors möjlighet att komma ut i arbetslivet, kostnader för att skaffa barn är några av de utmaningar som åtminstone den politiskt valde från Yokohama såg framför sig.

Det blir nästan i omvänd ordning från oss. Vårt välfärdssystem har gett förutsättningar för både män och kvinnor att delta i arbetslivet och även om vi ser att vår befolkning blir äldre så ser vi också många nyfödda göteborgare. Sen har vi svårt att skryta med ett modernt och effektivt och t o m tyst kollektivtrafiksystem som ger oss möjlighet att bekvämt utnyttja en större arbetsmarknadsregion.
När vår bussresa kommit till sitt slut, finns åtminstone ett konstaterande. Ingenting är svart eller vitt och det finns oändligt mycket att lära. En bussresa är inte alltid vad vi tror!

i kategorin:Aktiviteter, Arbete, Diverse, Ekonomi, Huvudinlägg, Infrastruktur, Kultur, Mat, Miljö, Näringsliv, Politik Taggar: , , , , , ,