Kommentering avstängd

Ingen plan?

I onsdag tog kommunstyrelsen en plan för hur staden ska ta emot de som nu kommer till Göteborg för att återförenas med sina familjer och anhöriga. Det gör vi för att en sådan gemensam stadsövergripande plan saknas och för att ett nytt beslut fattats i riksdagen vad det gäller famileåtereförening.

Den nu lagda planen kan säkert ha sina brister men är en början för hur vi ska se till att hela staden och alla dess verksamheter som är berörda också är beredda på att nya människor kommer. Det handlar om bostäder, social service och det handlar naturligtvis också om jobb. Fler människor till Göteborg innebär att vi får en större grupp som kan delta i stadens framtida utveckling. Hur gör vi det? Hur ser regeringen på det som har ansvaret för arbetsmarknadspolitiken att fler ska komma snabbare in i utbildning och jobb när när vi redan idag ser att det inte riktigt fungerar? Något måste väl ända vara tokigt när arbetsförmedlingen skickar tillbaka 6 miljarder kronor till staten för att man inte lyckats göra något med pengarna? Sedan 2007 har 17 miljarder skickats tillbaka. Introduktionen av nyanlända ligger idag på arbetsförmedlingen och det är bra men sen då? Fungerar det att jag som nyanländ får en coach eller lots när jag ska söka jobb och att jag dessutom har sk valfrihet att välja den jag vill? Har jag verkligen de resurserna som individ när jag kommer till ett nytt land, utan språkkunskaper och kanske med ett bagage fyllt av trasiga upplevelser?
Vi ska klara att av att bli fler. Vi ska klara av att återförena familjer. Men då krävs struktur och samarbete, mellan olika delar på lokal nivå men också en seriöst samarbete mellan lokal och nationell
nivå. Och det krävs ett total fokusering på hur vi skapar fler jobb. Och det krävs en öppen och solidarisk hållning inte bara på några platser i Sverige, den behövs i hela Sverige.

//Anneli

i kategorin:Ekonomi, Göteborg, Politik, Sociala frågor Taggar: , , , ,