Kommentering avstängd

Bortblåst klimat

Tony Messenger, redaktör för den politiska ledarsidan på St Louis Post, tänker en stund före han svarar på frågan om

Reklam för den amerikanska kolindustrin.

 vad som saknats i den amerikanska presidentvalsdebatten. Det är tre frågor, säger han sedan. De utrikespolitiska frågorna, kärnkraften och klimatförändringen. Alla tre har större räckvidd än bara USA och är knappast något som snabbt och enkelt går att förmedla något djupare kring, i vart fall inte i de politiska reklamsnuttar som serveras på TV ideligen.

Själv tycker jag att klimatfrågan borde ha fått sig en skjuts nu i sista minuten av valrörelsen med tanke på ovädret Sandy. Men istället för att fokusera på varför ovädren oftare drabbar så handlar i dagsläget den politiska diskussionen om hur en republikansk borgmästare, i en av de drabbade städerna, hade mage att berömma president Obama för hans deltagande i krisarbetet. Obama är ju demokrat! Som politisk motståndare går det inte att ostraffat att berömma hur som helst, inte ens om han är president. Återigen blir en av dessa framtidsutmaningar som kräver både politiskt mod att hantera och tid att förklara dold i en kvasidiskussion om en fullständig icke-fråga. Det lär dröja före klimatfrågan kommer upp på den amerikanska dagordningen, tror Tony Messenger, oavsett vem som vinner på tisdag, kanske ända till 2016. Fokus kommer att vara ekonomin de närmaste åren.
Det är märkligt. Vårt synsätt tycks inte ha rört sig speciellt mycket de senaste årtiondet. Först ekonomi och sen kan vi ta tag i det andra. Självklart borde svaren och de politiska visionerna presentera vägar framåt för bägge utmaningarna. Inte minst i en valrörelse som ska leda fram till att få tillsatt en av världens viktigaste positioner dvs en amerikansk president. Men några dagar återstår så vi får väl se om något annat dyker upp än det negativa kampanjandet.

//Anneli

i kategorin:Ekonomi, Göteborg, Miljö, Politik Taggar: , , , , ,