Kommentering avstängd

The day after tomorrow

Igår, söndag, var det kommande presidentvalet åtminstone vartannat inslag på de amerikanska nyheterna. Idag är det bara Sandy som totaldominerar nyhetsrapporteringen. Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på att förtillfället är 3 miljoner amerikaner utan el och tunnlar, tunnelbanor och flygplatser stängda i New York-trakten. Vattennivåerna når rekordhöjder och 100 000 tals människor är evakuerade. Då blir monsterstormen Sandy inte bara huvudnyhet utan också en obehaglig och påtaglig verklighet. En verklighet som på många sätt påminner om filmen ”The day after tomorrow” som gick för några år sedan och som var ett debattinlägg för vad som skulle kunna inträffa om vi inte tog tag i orsakerna till klimatförändringarna. I filmen var det isen som tog över de berömda städerna, i dagsläget är det vatten i ofrusen form som som förvandlar gator till åar och älvar. Oavsett i vilken form vattnet uppenbarar sig så är likheterna med filmen slående. Det visar några saker. Människan kan göra mycket men än så länge inte bemästra naturen. Det ena är att vi kan förbereda oss och vi kan mäta och beräkna vindstyrkor och vägar men vi kan inte sätta stopp för monsterorkaner eller översvämningar. Det andra är att när en storm bedarrat övergår vi till det som var innan med största sannolikhet. Vi reparerar och bygger upp igen det som behövs. Men reflekterar vi? Slår det oss att något av det som händer beror på oss själva eller är det bara Mother Nature som är boven i dramat? Om exakt en vecka är det valdag. Vi får se om miljö och klimatfrågorna hinner att komma upp innan dess. Eller om allt är som vanlig efter att Sandy dragit förbi.

//Anneli

i kategorin:Göteborg, Infrastruktur, Miljö, Politik, Stadsutveckling Taggar: , , , ,