Kommentering avstängd

Café Trappanér kommer finnas kvar!

TV4 Nyheterna/Göteborg sände den 11/10 ett inslag om Café Trappanér, ett kvällscafé för hemlösa och social utsatta människor som drivs av Baptistkyrkan med bidrag från Göteborgs Stad. I inslaget uttryckte sig en tjänsteman vid Social resursförvaltning på ett olyckligt sätt som har väckt oro bland Trappanérs besökare. Men jag kan försäkra att det inte är aktuellt att dra ner på stadens bidrag till caféet. Frågan har överhuvudtaget inte varit upp till diskussion i Social Resursnämnd där jag är ordförande, i dess presidium eller i förvaltningsledningen.

Tvärtom är jag mycket glad över de insatser som frivilligorganisationer gör, ofta med stöd från staden men också med egna insamlade medel, för människor som har kommit på kant med tillvaron. Jag är inte så lite stolt över hur vi har kunnat utveckla det arbetet – och samarbetet – över åren.

Men vi får inte luta oss tillbaka och känna oss nöjda. Mycket är gjort, men mer återstår att göra. Sedan något år arbetar vi med ”bostad som grund”-konceptet. Det betyder helt enkelt att en egen bostad ses som en grund för individen att ta itu med andra problem, t.ex. missbruk – inte som det har varit tidigare att man först måste lösa sina problem för att få en bostad.
Man ska inte tro att en typ av insats passar alla. Tvärtom är hemlöshet en komplex problematik som kan se väldigt olika ut från fall till fall. Därför är det viktigt att ha en bred uppsättning med olika typer av stöd och boendeformer, och att insatserna kan anpassas efter de individuella behoven och förutsättningarna. Men ”bostad som grund” är ett intressant och ofta framgångsrikt koncept, som vi lägger ner en hel del kraft på att utveckla och sprida i Göteborg.

Till Café Trappanérs besökare och frivilligarbetare vill jag ge ett helt klart och tydligt besked. Det finns ingen anledning till oro! Vi har inte några planer på att dra in bidragen!   

/Dario

 

i kategorin:Göteborg, Huvudinlägg, Sociala frågor, Trygghet Taggar: , , , , ,