Kommentering avstängd

Spräng gränserna!

Med min full-knökade tågupplevelse från i lördags var det inte svårt att sätta igång argumenteringen för bättre tågförbindelser Oslo-Göteborg-Köpenhamn i morse på riksdagens frukostmöte. Medspelarna från Oslo och Skåne led heller inte av vare sig blygsel eller överdriven artighet. Ett rakt och rättframt samtal med andra ord om att tåg mellan tre städer som råkar befinna sig i tre länder bör gå snabbare än dagens. Med ett gemensamt befolkningsunderlag på 8 miljoner i denna del av no-sv-dk så är det mer än pinsamt att vi fortfarande  tar oss fram på ett sätt som är långsamt, obekvämt och omständligt.  Om det är lokala och regionala krafter rörande överens men hur ser det ut på nationell nivå? Tänks det utanför kartan när planering sker av tåg tex? Nej, inte direkt medger väl riksdagsledamöterna. Vi håller oss inom det egna landet. Det är knappast någon tröst att det är mångt och mycket förhållandet också i grannländerna. Utanför det egna territoriet är det vitt. Men så ser inte verkligheten ut. Människor rör sig över inte vara kommungränsen utan också landgränser. Se bara på antalet svenska ungdomar som jobbar i Norge. Folk pendlar till jobb, till studier och till evenemang. Dessutom är godset som passerar i denna pulsåder av avsevärd mängd. Svinesundsbron som invigdes 2005 börjar bli full. Om vi verkligen vill vara konkurrenskraftiga på ett hållbart sätt måste vi spränga gränser. Med tåg!

//Anneli

i kategorin:Göteborg, Huvudinlägg, Infrastruktur, Miljö, Näringsliv, Politik, Trafik Taggar: , , , , , , ,