Kommentering avstängd

Kvinnor med makt provocerar

Jag kan inte låta bli att reflektera över hur kvinnor bli behandlade i offentliga debatter. På väldigt kort tid har två debatter ägt rum. En om västsvenska infrastrukturpaketet i Nordstan, frågan som var i fokus var trängselskatten. I går genomfördes en allmänpolitisk debatt i Backa.

Det är allmänt känt och styrkt i forskning att kvinnor oftare än män blir utsatta för härskartekniker. Det är inte enbart män som utövar härskarteknikerna även kvinnor gör det. Jag förstår att människor kan bli upprörda, arga, eller besvikna över olika politiska förslag och beslut. Det är inte det jag tycker är problematiskt. Men jag har väldigt svårt att förstå och acceptera att kvinnor som är politiker avbryts, att man skriker rakt ut, buar, och inte väntar på sin tur.

Det som blev uppenbart under dessa debatter var att forskningen överensstämmer med verkligheten. De politiker som är av manligt kön och som framförde samma budskap blev bemötta på ett mycket trevligare sätt av åhörarna.

Jag ställer mig frågan hur det kommer sig att det
fortfarande är så i modern tid. Är det fortfarande provocerande att kvinnor har makt ? Eller är det kombinationen av kvinnor med makt och västsvenska infrastrukturpaketet som är extra provocerande?

Jag tänker fortsätta notera hur kvinnor och män blir bemötta i olika politiska sammanhang, jag hoppas att fler aktivt noterar och säger ifrån när sådant sker.

Marina Johansson

i kategorin:Aktiviteter, Huvudinlägg, Politik, Trafik Taggar: , , , ,