Kommentering avstängd

Äntligen Älvstaden

På kommunfullmäktige i kväll var det dags att besluta om vision och strategi för Centrala Älvstaden.
Efter ett par år av funderande, diskuterande, sopplunchande, promenerande och deltagande har framtidens stadskärna tagit form. Det har varit en bra resa med många deltagande som alla ska ha stort tack. Det har inte bara gett oss en gemensam vision utan också en ny process och ett nytt aktivt deltagande som visar sätt att arbeta i framtiden. Självklart var alla inte glada för det under kvällens debatt. Vägvalet gjorde sitt bästa för att måla framtiden i dystra färger. Framtiden kommer med all säkerhet att bjuda på obehagliga överraskningar men att rita en vision med bara gråsvart blyerts känns inte särskilt upplyftande eller kreativt.

Tur att visionen präglas av så många andra göteborgares entusiasm och fantasi. Processen visar också att det finns många sätt att  fördjupa demokrati på. Ökat deltagande i framtagande av  visioner och planer är ett sätt. Öppnare och mer intressanta fullmäktigedebatter ett annat. Säkert finns fler sätt än så. Däremot tror jag inte på metoden att den som skriker högst ska ha mer rätt än andra. Härom kvällen i Backa fanns det säkert mer än en äldre dam som gärna hade velat diskutera mer trygghetsboende och äldrefrågor. Men andra angav tonen. Det innebär inte att frågan om Västsvenska paketet är oviktig men det finns andra frågor också som andra människor tycker är väsentliga för deras liv. Och det har dom rätt att tycka och diskutera också.

Idag är förresten första gången FN manifesterar internationella flicka-dagen. Flickor och unga kvinnor tillhör världens mest utsatta grupper. Både ålder och kön ger dem underläge. Både i krig och i fred. Idag har de åtminstone fått en röst. Genom att uppmärksammas av FN.

//Anneli

i kategorin:Bostäder, Göteborg, Infrastruktur, Mark Taggar: , , , , , ,