Kommentering avstängd

Om ”Bossegate”

De senaste dagarna har ”Bossegate” debatterats flitigt i både tidningar, TV och på sociala medier. Upprinnelsen är att den gamle sportkommentatorn Bo Hansson under en webradiosändning där han satt med i bakgrunden i slutet av matchen, då AIK var på väg att byta in Kwame Karikari hörs säga ”Nej, inte en till svarting”. Även tidigare har Hansson ondgjort sig över att laget har för många ”svartingar” på plan.
Det är illa nog, men riktigt allvarligt blir det när ett antal gamla kolleger drar ut till Hanssons försvar. Tommy Engstrand hävdade i en debatt i Aktuellt bestämt att Bosse inte alls är rasist, men eftersom de båda är födda på 30/40-talet har de från början använt ord som ”neger” och ”svarting”. Man häpnar! Dels kan man ju fundera på om dessa män fortfarande titulerar varandra ”herr” och kallar sina jeans för blåbyxor, om man är oförmögen att anpassa sig till en ny tid på ett område bör det ju gälla även andra områden. Dels antyder Engstrand att alla över 60 använder nedlåtande uttryck om människor med mörkt skinn vilket inte är sant. Och dels har Engstrand inte fattat varför, förutom ordvalet, Hanssons kommentar är rasistisk. Trots att det inte är så komplicerat.

Att förknippa ”ras” eller hudfärg med egenskaper utöver just färg på skinnet är – just det: rasism.
Om Hansson sagt att Karikari inte borde bytas in för att han är en kass fotbollsspelare; att han är långsam, har dålig bollkontroll eller aldrig passar vidare hade det inte stört mig det minsta, oavsett om jag delat uppfattningen eller inte. Men nu dömer Hansson ut honom utifrån en helt irrelevant egenskap, nämligen hans hudfärg.

Om han istället sagt ”Nej, inte en till grönögd ” eller ”Nej, inte en till vänsterhänt ” eller ”Nej, inte en till med hår på bröstet” – hur hade de som nu ryckt ut till hans försvar reagerat då? Min gissning är att de forna kollegerna hade dragit slutsatsen att Hansson drabbats av akut förvirring eller tappat förståndet. Det är konstigt. För färgen på vår hud är faktiskt inte mer relevant för vår duglighet som fotbollsspelare, journalister eller något annat än vad vår ögonfärg är. Att låta förstå något annat är rasism och inget annat, hur jobbig den insikten än kan vara.

//Anna

i kategorin:Huvudinlägg, Idrott Taggar: , , , , ,