Kommentering avstängd

Göteborg får landets första litteraturhus

På Kulturnämndens möte torsdag den 27 september så tog vi ett beslut som flyttar fram positionerna för författandet i Göteborg – i Lagerhuset kommer vi nämligen under två år testa att skapa ett ‘rum för litteratur’. Det blir vad vi förstått landets första litteraturhus. Enkelt uttryckt kan vi säga att biblioteken är riktiga skatter vad gäller för invånare att ta del av det som redan författats, ofta för länge sedan. Ett litteraturhus ska istället fokusera och inspirera till det som skrivs just nu och det som ännu inte är skrivet. Exempelvis kan verksamheten innehålla författarframträdanden, uppläsningar, läsecirklar, skrivarkurser och andra litterturanknutna program. Förhoppningsvis kan den asylförfattare som för tillfället bor och verkar i Göteborg också använda sig av ‘rum för litteratur’, i den mån hen känner att publika kontakter känns okey.

Litteraturhuset blir en del av Lagerhuset vid Järntorget, där också Ungdomens kulturhus nyligen invigdes, och ett av målen är att de unga som redan uttryckt en önskan om att skriva ska kunna länkas ihop med befintliga förlag i huset och det nya som skapas genom det beslut vi nu tagit.

Det blir ju lite extra lyckosamt att Kulturnämnden fattade beslutet om ett införande just i denna veckan, då Bok- och biblioteksmässan äger rum i Göteborg, men vårt rödgröna förslag gällande detta lades före sommaren 2012 och nämndens förra möte blev förslaget bordlagt av oppositionen.

Vi tog även beslut om att det ska skapas en extern referensgrupp kring litteraturhuset, till exempel med företrädare för Litterär gestaltning vid Göteborgs Universitet, och på sikt så ser vi gärna att denna verksamhet inte nödvändigtvis behöver vara organiserad av kulturförvaltningen. Men i startskedet kör vi detta under förvaltningens paraply.

Nu hoppas vi att fler berättelser ska kunna komma på pränt i Göteborg, berättelser som visar och representerar stadens mångfald på alla vis och som genom litteraturens hus också kan finna fler vägar fram till göteborgarna.

Den som vill läsa mer om beslutet kan ta del av det via den här länken.

// Thomas

i kategorin:Politik Taggar: , , , ,