Kommentering avstängd

Almedalen

Efter dryga 24 timmar i Almedalen känns det som det är något som fattas. Det känns som att trängseln är mindre även om det utanför Donnerska huset är packat som vanligt, så är upplevelsen ändå den att det än så länge är lite färre människor på plats i Visby. Om min upplevelse stämmer kan orsaken knappast vara utbudet. Mer seminarier och möten än någonsin tävlar om deltagarnas uppmärksamhet. Kanske blir det för mycket helt enkel. Man ser inte skogen för alla träd, budskapen drunknar bland bland rubriker och ämnesområden. Vi får väl se hur veckan artar sig.
Gårdagskvällen bjöd det västsvenska minglet på det bästa som vi har. Det är våra barn. De barn som visade upp sin talang var El Sistema, ett entusiastiskt gäng i blandade barnåldrar som satte kostymer och finkjolar i gungning. El Sistema sprider sig och det känns riktigt bra. Det handlar om musik och så mycket mer. Självkänsla, mötesplatser och social gemenskap. Även om barnen och deras ledare lyckades sätta liv i stora delar av publiken, lyckades de inte att få alla att vara tysta under uppträdandet. Det är riktigt dåligt när vuxna människor som ofta har synpunkter på ungas beteende inte har bättre vett än att fortsätta samtala i hög ton när någon eller några försöker att tala eller underhålla. Jag hoppas på förbättring till nästa gång.
I dagarna har vi också fått ett nytt parti. Det moderna arbetarpartiet Moderaterna. Det känns som att byta omslagspapper på ett redan visat paket. Innehållet detsamma, inga nyheter även om omslaget är glassigare. Tveksamt om ett sådant upplägg blir en framgångssaga. Det är nu inte bara tillfälliga uppgångar i opinionsmätningar som skall vinnas. Det handlar till syvene och sist om väljarnas förtroende för att man som parti klarar av de stora utmaningarna. Fler och fler förhåller sig tveksamma till den nuvarande friskolemodellen, fler och fler ser resultaten av en alltför hög ungdomsarbetslöshet. För att lösa det räcker det inte med att byta omslagspapper. Det krävs en politisk vilja att komma längre än det nuvarande tilståndet. Om Reinfledt säjer nåt om det återstår att se. Tystast hitills vad det gäller frågor har det varit om miljö och hållbarhet. Jag såg visserligen en liten, liten demonstration idag för att rädda skogen med det är allt. Är vi klara med miljöhot och klimatförändring? Jag tror inte det.

//Anneli Hulthén

i kategorin:Göteborg Taggar: , , , , ,