Kommentering avstängd

Musik och mera musik

Det känns lite hissnande när jag läser att MTV-galan som hålls på Götaplatsen den 21 juni, dagen före midsommaraftonen, inte bara kan ses live av alla göteborgare som vill det utan också av 600 miljoner hushåll globalt. 600 miljoner hushåll är mycket och bara tanken på att både Götaplatsen och ett gungande göteborgfolkhav kan synas i tv-rutan i Beijing, Manchester, Stavanger, Nairobi eller någon annanstans i världen är fantastisk och nästan ovärderlig. Sen kommer säkerligen kvällen i sig med sin musikaliska innehåll bli en upplevelse för alla oss som är där på plats. Det brukar ju bli bra på Götaplatsen för det mesta när något kul eller intressant är på gång, tack vare göteborgarna själva. Den borgerliga brasklappen i dagens GP är förmodligen lika obegriplig för de flesta göteborgarna som för mig. Först är man med och sen så vill man inte betala fast man gör det ändå, det känns inte helt logiskt. Men det förtar säkert inte någon glädje under själva MTV-galan kan jag tro.

När nu Götaplatsen nämns i musiksammanhang  vore ofint att inte passa på att tacka Gustavo Dudamel för hans insatser i Göteborg, både hos symfonikerna naturligtvis men också för de varaktiga fotavtryck han gjort runt i staden genom att vara pappa till El Sistema. Även om nu Gustavo Dudamel lämnar oss och stan så kommer El Sistema att leva kvar och ge möjlighet för många hundratals barn att få lära sig spela i orkester på ett alldeles fantastiskt sätt. Och vem vet, kanske det redan nu finns början till en ny Loreen eller en ny Gustavo Dudamel i Backa eller Hammarkullen? Förutom att barnen får möjlighet till en bra fritid ger det också mer näring till musikstaden Göteborg och det vill vi gärna.

Mer musik. Några som gjort en verklig insats, både för unga härhemma och i Sydafrika (och Namibia) är Triple and Toutch genom Star for Life. Ansatsen påminner en del om El Sistema faktiskt, även om man riktar sig till åldersgruppen gymnasieelever. Här handlar det om körsång samtidigt som det handlar om att sätta fokus på situationen med hiv-aids i Södra Afrika. Det låter som en udda komination men har man sett deras uppvisningar så vet man att det är möjligt. Och inte bara möjligt utan omtumlande glädjerikt. De är nog få grupper som lyckats få både Jan Elisasson och Koffi Annan att spontandansa på Lindholmen men så skedde under miljöpriset i vintras. Star for life visar återigen att det finns ett genuint engagemang i stan för musik och skapande som också har ett innehåll och budskap. Både för oss själva men också för andra.

//Anneli Hulthén

 

i kategorin:Arbete, Barn, Göteborg, Kultur Taggar: , , , , ,