Kommentering avstängd

Nu fasar vi ut FAS 3

Regeringens politik för att skapa fler jobb och motverka arbetslösheten är till alla delar ett fiasko. Jobbskatteavdrag och momssänkningar ger möjligen gladare företagare och en ännu rikare överklass, men att det blir några nya jobb är svårt att se.

Samtidigt som regeringen delat ut frikostigt med skattemiljarder till företagen, så har alla de som drabbats av arbetslöshet, behandlats tuffare. Sänkta ersättningar i arbetslöshetsförsäkring är bara ett exempel på hur regeringen betraktar de arbetslösa. Genom försämringar i ersättningen ska arbetslösa tvingas att acceptera lägre löner, och därigenom pressa ner lönerna på hela arbetsmarknaden.

En av de värsta delarna i regeringens politik mot de ”lata” arbetslösa är den åtgärd som kallas FAS 3. Denna åtgärd låser in människor i en verksamhet där man utestängs från möjligheten till att delta i andra arbetsmarknadsåtgärder. Många som drabbats av FAS 3 upplever åtgärden som ett straff, där man har sämre chans till att få jobb efter FAS 3, det än vad man hade innan man blev placerad i åtgärden.

Den rödgröna majoriteten i Göteborg vill inte vara en del av en så dålig arbetsmarknadsåtgärd. I vår budget för nästa år kommer vi därför att fullfölja den avveckling av FAS 3 i Göteborgs stad som vi påbörjade i år. Sedan FAS 3 infördes har vi haft ett avtal med arbetsförmedlingen att kommunen ska ta emot FAS 3 platser, först var det 500-600, men i det avtal vi har nu är det 200 platser. I praktiken har staden dock bara haft mellan 80-120 personer inne i FAS3-åtgärd åt gången.
Utöver de platser som Göteborgs stad finns åtskilliga fler platser inom företag och föreningar. Dessa FAS 3 platser kan vi tyvärr inte påverka genom beslut i fullmäktige.

Nu har vi bestämt att säga upp avtalet med arbetsförmedlingen för de 200 platser som vi har haft avtal för.  I stället kommer vi att erbjuda ca 100 arbetslösa en anställning under ett år på ett särskilt avtal för beredskapsanställningar. På så vis kommer dessa människor att få en anställning med lön, vilket ger möjlighet till att kvalificera sig till A-kassan. En annan fördel är att vår anställning gör det möjligt att delta i andra arbetsmarknadsåtgärder, vilket förhoppningsvis gör att det blir lättare att få jobb efter avslutad anställning. Vi kommer att satsa ytterligare 10 miljoner på detta under 2013, utöver den satsning vi inledde i år. Vi tycker att det är väl använda pengar för att ge arbetslösa Göteborgare en bättra chans till jobb i framtiden. När den borgerliga regeringen inte tar sitt ansvar mot arbetslösheten, då visar vi rödgröna i Göteborg att det faktiskt går att göra bättre saker än den förnedrande åtgärd som kallas för FAS 3.
Räkningen på dessa 10 miljoner ska vi skicka till regeringen för att visa att det faktiskt är där som ansvaret för arbetslösheten finns.

//Mats Pilhem

i kategorin:Arbete, Göteborg, Politik Taggar: , , , ,