Kommentering avstängd

Vi andas samma luft

Jag, precis som de flesta andra, skulle bli väldigt förvånad om någon tog sig friheten att stövla in i min bostad utan att vare sig ringa och knacka. Vi tar det för givet att vår privata sfär respekteras och ser det som självklart att om någon vill något, kommer på besök eller ska förmedla någon tjänst antingen kommer överens om en tid före eller på annat sätt meddelar att sin ankomst. Skulle någon bara dra upp dörren skulle jag förmodligen fundera på att ringa polis om jag inte känner personen alternativt bli både irreterad och känna mig kränkt.

Därför blir jag  upprörd när jag hör tjejerna och killarna på föreningen Grunden berätta om sin vardag. Respekt för integritet verkar inte alltid råda på deras boenden. Där kan dörren till bostaden ryckas upp utan vare sig knackning eller påringning, där kan någon bli antecknad som besvärlig när besök kommer vid ett olämpligt tillfälle. Det är inte okej, det är respektlöst. Det kan inte vara så att ett sk funktionshinder (märkligt ord det med…) motiverar en behandling som påminner om en forntida barnuppfostran. Men det Grundens medlemmar berättar är inte rakt igenom en upplyftande historia. Det finns en orsak bakom att de själva skriver i sitt utbildningsmaterial ”ofta ses vi som en grupp funktionsnedsatta och inte som personer och därför blir vi aldrig jämställda och jämlika i samhället”. Det citatet är som en dom över samhällets attityder och förhållningssätt.  Vi som har utsett oss själva till ”normala” tycks ha ett behov att hävda den normaliteten på de mest märkliga sätt gentemot personer som inte är identiska med oss själva. Men som tur är så tycks inte gänget på Grunden låta sig förtryckas hur som helst.

Utbildningsmaterial produceras, det skrivs och här finns ett engagemang som tycks bygga självkänsla. Förhoppningsvis kommer Grundens utbildningsmaterial ”vi andas samma luft” att förändra oss som läser och våra attityder. Det är på tiden, helt klart.

Anneli Hulthén

i kategorin:Arbete, Bostäder, Politik Taggar: , , ,