Kommentering avstängd

Hur dåligt är företagsklimatet i Göteborg?

Idag presenterar Svenskt Näringsliv SN, tidigare Svenska arbetsgivareföreningen SAF, sin årliga konjunkturbarometer där Göteborg åter ligger illa till. Jag var på en förhandspresentation av rapporten för några veckor sedan och blev matad med bilder över hur situationen ser ut i Göteborg, alla bilder visade diagram när kurvan pekar nedåt, brant nedåt eller störtdyker. Allvarliga uppgifter för alla som vill se en positiv utveckling för Göteborg, helt deprimerande faktiskt. Väl utkommen från SN informationsdag möts jag av tidig vårsol och en stad som uppenbart inte tagit till sig av SN:s dystra bild av verkligheten. Nu slås jag av tanken att det är något som inte riktigt stämmer med SN:s beskrivning av verkligheten. I det Göteborg som jag ser finns det byggkranar, här sjuder det av aktivitet och tillväxt. De utmaningar som vi politiskt försöker att lösa liknar mer de problem som finns vid stark tillväxt, överhettning. Bostäderna räcker inte till trots att bostadsbyggandet har målet 10.000 bostäder på fyra år. Utbyggnad av förskola är en rejäl utmaning som vi RödGröna har tagigt krafttag med och där vi bestämt oss för att satsa för att bygga bort köer och höja kvaliteten . Kort sagt, det är populärt att vara Göteborgare. Allt fler människor, men också företag söker sig hit. Som en händelse råkar jag gå förbi det nyinvigda posthotellet, på väg från SN:s möte. Jag minns TV bilderna från invigningen där hotellets ägare Petter Stordalen lovordar det goda mottagande som han fått när han ville etablera sitt Post-hotell, kronjuvelen i en stor hotellkedja. Något har kanske Stordalen upptäckt som är positivt med näringslivsklimatet i Göteborg, som inte SN fångat i sin undersökning.
Titta gärna på vad Stordalen har att säga på följande länk: http://svt.se/2.34007/1.2689744/posthotellet_klart
Astra Zeneca är ett annat exempel på storföretag som väljer att etablera verksamhet i Göteborgsregionen, tydligen har man även här missat hur illa ställt det är med näringslivsklimatet.
Svenskt Näringsliv har presenterat sin konjunkturrapport under ett stort antal år, ofta med Göteborg långt ner på listan. När det trots detta tycks gå rätt bra för vår stad, borde kanske SN fundera lite över den klassiska frågan om det är kartan eller terrängen som stämmer? Förklaringen ligger i att SN ställer sina frågor där svaren handlar mer om tyckande, ofta i politiska frågor, där svaren uttrycker mer av personliga uppfattningar än om verkligt konjunkturläge. Som exempel brukar frågor finnas med om privatiseringar och kommunalskatt där kommuner som privatiserar och sänker skatter får pluspoäng i undersökningen. Inget av detta går att leda i bevis att det gynnar konjunktur eller näringsliv i vid mening. Tvärtom är den välfärd som vi betalar med vår kommunalskatt en förutsättning även för ett växande näringsliv.
Om man vill veta mer om hur det verkligen ligger till med tillväxten i Göteborgsregionen går det att finna fakta, fritt från tyckanden och åsikter, på Buisness Region Göteborg, BRGs, hemsida som du hittar på följande länk:
http://www.businessregion.se/huvudmeny/informationrapporter/rapporterochanalysmaterial.4.482e5003117e8afe0d0800015336.html

Visst finns det stora och allvarliga problem för oss att lösa I Göteborg, både för att få vårt näringsliv att fungera ännu bättre och för att skapa fler jobb. Utmaningar saknas inte och inte heller den politiska viljan att ta sig an dessa utmaningar. Jag tar gärna en diskussion om framtidens arbetsmarknad med alla som på ett positivt sätt vill föra en sådan diskussion utifrån verkliga problem. Som Vänsterpartist är jag då väldigt glad och positivt överraskad (och med det får jag även erkänna tidigare fördomar) när jag hittar Västsvenska Handelskammaren bland dessa organisationer. Jag har tidigare haft uppfattningen att Handelskammaren varit en organisation lite av samma skrot och korn som Svenskt Näringsliv. Den Västsvenska handelskammare som pratar med oss politiker är något helt annat, här finns ett helhetsperspektiv där både människor och miljö finns med för att utveckla Göteborgs näringsliv på ett hållbart vis. Allt kanske jag inte delar, men det känns utmanande att ha en sådan organisation som Handelskammaren som en positiv samtalspartner. Gå gärna in på deras hemsida och läs deras 100 punkter för Göteborgs utveckling, här finns mycket spännande för oss att diskutera kring.
Länken till Västsvenska Handelskammaren: http://www.100listan.se/

// Mats Pilhem

 

i kategorin:Arbete, Göteborg, Politik, Stadsutveckling Taggar: , , , ,