Kommentering avstängd

Eldsjälar i Sverige, sena möten i Italien

Klockan är strax efter nio på fredagskvällen när partiets valmöte drar igång. Folk har bänkat sig med mat och vin i den gamla militäranläggningen och sorlet i lokalen är mer än högt.

- Hade detta varit i Sverige, säjer jag till mina italienska partikompisar, så hade mötet slutat nu, inte börjat. Det är en total omöjlighet att lägga ett offentligt partimöte kl nio en fredagskväll. De tittar oförstående på mig och frågar varför det. Eftersom jag känner att det blir svårt att förklara svensk möteskultur, begreppet fredagsmys och vårt komplicerade förhållande till alkohol så mumlar jag något och ler och som tur är går en av kvällens huvudtalare upp på scen.

5-6 maj är det lokalval i Italien och det säjer sig självt att politiskt arbete just nu är lite motigt. Först den nedslående ekonomiska situationen i en post-Berlusconi tid med en icke-politisk nationell ledning, sen en misstänksamhet mot politiker och så till slut de utmaningar som landet delar med de flesta andra länder dvs miljöhot, segregation och socialt utanförskap. En anti-hållbar utveckling för att lite grovt beskriva förutsättningarna.
Ändå så finns de där. Eldsjälarna, de som brinner och som vill nåt annat. De som är förbannade på att staden inte har fungerande kollektivtrafik och att bilen får ta det totala utrymmet. De som reagerar mot sänkta nivåer i sociala skyddssystem och de som uttrycker ilska över politisk misskötsel. Många av de nya kandidaterna är unga, i 20-års åldern. Det är uppenbart att de vill förändring och då inte bara för sin egen vinnings skull.

En ljusning? Ett tecken på en ny tid? Det kan det vara men då måste också väljarna hinna uppmärksamma det före första veckan i maj. Annars riskerar utgången av lokalvalen bli mer av samma. Det alternativet känns inte speciellt attraktivt. Inte för Italien och inte för Europa.

Anneli Hulthén

i kategorin:Göteborg