Kommentering avstängd

Kanoter till kärlekspar, vargar på Ramberget och inga bilar!

Så svarar några barn på frågan om hur de vill att Centrala Älvstaden ska vara i framtiden. Det finns betydligt flera, 300 barn ifrån olika skolor i stan har bidragit genom Centrala Älvstadens medborgardialog för barn och unga: Unga:Älvstaden.

”Det är ju vi som ska leva här”, säger barnen också, och det är därför vi i den rödgröna majoriteten lyssnar på vad barnen vill.

Hela 2 800 personer, barn som vuxna, har kommit med idéer till hur Centrala Älvstaden, framtidens centrala Göteborg, kan bli. Grönt, kultur och vatten står högt på dagordningen. Vi göteborgare älskar vårt vatten, vi vill komma nära det, komma över det och komma i det.

Det är befriande att höra barns kreativa idéer, de tänker på fler än sig själva. Det är precis så vi ska stadsplanera. Barnen vill ha fler parker, bänkar där trötta vuxna kan sitta på, lekplatser, vattenpalats, en ö för barn utanför Frihamnen. Ringön är läskigt sa en kille, därför passar det bra med skräckbio där. En tjej sa, ”Jag gillar inte bilvägar, det är grått och tråkigt”. Det var supertydligt vad barnen vill: de vill inte ha bilar!

Göteborg är uttagen i ett pilotförsök för att utveckla metoder för att få med barn i stadsplaneringen. Vi är unika i på det sätt vi involverar barn i en process som sträcker sig över så lång tid. Vi är också unika i att vi har en fantastisk möjlighet i att skapa ett centrum för människor, inte i första hand för bilar. Det tänker vi göra!

Mats, Johan och Marina som nyss varit i Älvrummet och blivit inspirerade av barns kloka idéer.

i kategorin:Barn, Göteborg, Infrastruktur, Kultur, Miljö, Stadsutveckling, Trafik Taggar: , , , , , , ,