Kommentering avstängd

Damer på annan arena

Ett historiskt beslut fattades på socialdemokraternas fullmäktigegrupp i måndags kväll. Det var beslutet att föreslå fullmäktige att Lena Malm ska bli ny ordförande i kommunfullmäktige. Hon blir det första kvinnan på posten någonsin. Dessutom kan Göteborgs kommunfullmäktige ståta med ett helkvinnligt presidie i fortsättningen. Lena Malm och hennes vice (eller kanske visa fem. plur?) ordföringar är som sagt alla kvinnor.

Det har trots allt hänt en del i stan de senaste åren när det gäller att bryta gamla köns-mönster. Därmed inte sagt att allt är vunnet. Det finns mycket kvar att göra både vad det gäller attityder, bemötande, löner och förväntade insatser i hemmet. Förhoppningsvis kan det nuvarande presidiet tjäna som förebild till att allt är möjligt. För alla, inklusive kvinnor numera.

Härom dagen var en europeisk grupp på arbetsmöte i Göteborg. Det handlar om nätverket Cities for Children där Göteborg är med och där vi dessutom är ansvariga för en av arbetsgrupperna som handlar om stadsplanering. Barns rörelsefrihet var ett av ämnena som diskuterades. Vi glömmer ofta bort att barns möjligheter att röra sig utomhus utan vuxna; på lekplatser, i skogen, cyklades på gatan eller vad det nu kan vara, är mycket större hos oss än på många andra platser i världen. Det är något vi ska vara rädda om för det betyder mycket både för barn och deras föräldrar. Trygga uppväxtmiljöer är viktiga för oss som bor i stan men också en viktig faktor när andra väljer att flytta hit.

När jobben erbjuds på andra platser än i det egna landet eller den egna orten är det självklart viktigt att veta att stället man kommer till har kvalitéer. Just vad det gäller frihet för barn, är det en sådan kvalitet som vi har här hemma. Den ska inte underskattas.

Anneli Hulthén

i kategorin:Aktiviteter, Barn, Göteborg Taggar: , , , ,