Kommentering avstängd

Hur effektiva skall vi vara, och hur lång tid får det ta?

Jag har en nära vän som lyssnar på ljudböcker i sin iPhone på dubbel hastighet, de gånger jag löser melodikrysset gör jag det genom att bara lyssna på snabbgenomgången. Så fort jag sätter mig på spårvagnen till och från jobbet går jag igenom mina många mail och promenaden mellan hållplatsen och hemmet används ofta till att klara av något telefonsamtal. 

Jag har ett fantastiskt roligt jobb, upplever att jag har tid med min familj, men också att jag inte riktigt hinner med allt. När jag tittar mig runt omkring upplever jag att jag inte är ensam om denna effektivitethets. Jag vill inte klaga, min fundering är snarare att det kanske inte håller i längden, att det sätt vi nu lever på inte är långsiktigt hållbart. När vi pratar om ett hållbart samhälle tänker vi ofta på hur vi använder jordens resurser på ett bra och riktigt sätt, min tanke är att vi människor kanske inte tänker på vad vi gör med oss själva och vad vi överför till våra barn. 

Några exempel på nötter att knäcka:

- Allt för många människor får inte jobb för att de inte kan jobba 100 % eller mer.

- Föräldrar stressar för att hinna lämna och hämta vid dagis för direkt efter middagen som måste gå snabbt, skall barnen aktiveras med sport, föreningar m.m. 

- Många äldre känner sig ensamma och har ingen nära anhörig runt sig. 

- Ungdomar känner sig övergivna av vuxenvärlden och anser att det enda alternativ som finns är att ”dra” på stan eller de lokala torgen. 

Finns det då någon lösning? 

Självklart finns det lösningar, jag tror att en av nycklarna till lösning är att bry sig om varandra, våga släppa egot och se andra människors behov i stunden före mitt eget. Tänk vad många äldre som skulle kunna bli en perfekt extra morfar/farmor, och därigenom slippa ensamheten, och dessutom bidra till att nästa generation fick en unik erfarenhet om livet. 

Jag tror att en nyckel till det hållbara livet finns i solidariteten och engagemanget människor emellan, om vi delar mer på våra uppgifter och vår tid kanske vi tillsammans blir lite mindre stressade. 

Till sist, när jag ändå är inne på ämnet hållbarhet, har jag i veckan blivit kommunstyrelsens representant i styrgruppen för Västsvenska paketet. I denna styrgrupp ingår förutom Göteborgs stad, Trafikverket, Västragötalands regionen, region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund. Vi sitter i denna grupp och planerar satsningar för 34 miljarder som skall genomföras i och runt Göteborg, mer info finns på www.vastsvanskapaketet.se  

Ett av dessa oerhört viktiga projekt är Västlänken (tågtunneln under Göteborg) den börjar strax projekteras, skall byggstartas om 7-8 år, vara klar 2028. Så det är väl bara att konstatera att allt man vill går inte för fort, det finns saker som tar lite för lång tid också. Men hållbart är det. Så frågan blir, hur effektiva kan vi vara, och hur lång tid får det ta. 

Hoppas ni haft en härlig påsk, kanske lyssnat på en ljudbok- i normal hastighet! 

Johan Nyhus

i kategorin:Infrastruktur Taggar: , , , , ,