Kommentering avstängd

Vi firar romsk nationaldag på söndag den 8 april

… och då ska vi flagga med romsk flagga på en av de tre paradstängerna på Gustav Adolfs Torg. Under denna fina flagga så kommer diverse tal hållas och framför allt kommer det bjudas på en hel del kulturinslag.

Det är extra viktigt för oss att fira denna dag 2012 för i år har romer varit en del av Sveriges befolkning i åtminstone 500 år, enligt de skriftliga bevis som finns. Den romska nationella minoriteten består inom sig utav flera olika grupperingar och det är gruppen Resandefolk som funnits här i landet längst och som just dateringen 1512 beskriver.  Jag ser det som att 500-årsfirandet är ett firande för att bejaka den heterogena befolkning som Sverige haft i århundraden men som vi inte alltid bejakat eller ens kanske förstått att vi haft. 1512 var det ännu mer än hundra år kvar innan det Göteborg vi idag känner skulle få stadsprivilegier.

I de politiska spelen i Göteborgs kommun så har resan för flaggning inte varit lika lång som resan för romerna, men stundtals har det nog nästan känts så. Redan i höstas uppdagades det nämligen av kommunfullmäktiges (KFs) presidium (de tre ordföranden i kommunfullmäktige) att romadagen 2012 skulle infalla på påskdagen – en allmän flaggdag. Kommunfullmäktiges förra ordföranden menade då att endast svenska flaggor skulle finnas på paradstänger denna påskdag och från rödgrönt kommunstyrelsehåll har vi menat att romsk flagga på EN av paradstängerna vore mer än rimligt… det skulle bli gott om svenska flaggor ändå.

Efter många månaders korrespondens och åsiktsutbyten som inte hade lett fram till ändrad uppfattning från tidigare KF-ordförande så skrev slutligen de rödgröna gruppledarna i kommunfullmäktige (det är samma tre som är gruppledare i kommunstyrelsen) ett brev till de två kvarvarande ordförandena i kommunfullmäktige och framförde argument för vår åsikt om att flaggning med romsk flagga på paradstång borde ske nu på söndag.

De två kvarvarande ordföranden i KF tog i tisdags kväll denna veckan beslut om att låta kommunstyrelsen avgöra om flaggning med romsk flagga på paradstång skulle göras i år. Vi blev mycket glada över att frågan nu kunde avgöras med det utfall vi ville, så på onsdag morgon väckte rödgröna partier frågan i kommunstyrelsen och beslut till förmån för romsk flagga togs. Inget parti röstade emot, men moderaterna och kristdemokraten i kommunstyrelsen lade ner sina röster med hänvisning till formella skäl. Vilket i och för sig är underligt med tanke på att KF:s ordföranden ju faktiskt formellt HADE skickat över frågan till kommunstyrelsen för avgörande.

Nåväl… nu ska vi flagga och fira romsk nationaldag på söndag klockan 12 och framåt… hoppas många kommer och deltar. Den romska flaggan med sitt röda vagnshjul mot blågrön bakgrund kommer att flankeras av många vackra svenska flaggor och tillsammans visar de det livsbejakande, mångkulturella samhälle Göteborg är och alltid har varit.

//Thomas

i kategorin:Göteborg Taggar: , ,