Kommentering avstängd

Earth hour-dags strax

Då är det snart dags för årets Earth hour om knappa tio minuter släcks ljuset runt omkring i Sverige. Andra ställen på jorden har redan börjat, Ulan Bator, Sidney, Auckland, Bankok med fler har redan släckt ner.

Det är fascinerande att en och samma manifestation faktiskt klarar att spridas över jorden och att så många människor deltar. Jag hör en dam på radion som på frågan om hon ska släcka svarar bestämt nej. Hon ansåg att det inte var någon energi som sparades på den timmen. Nu är ju inte Earth hour i första hand en energisparar åtgärd utan just en manifestation under en timme både för att påminna oss om hur mycket energi vi använder men också påminna om de delar av världen som fortfarande inte har tillgång till el. Jag tycker dessutom att timmen utan det vanliga ljuset ger en timme av frid och stillhet.

Kvällen utanför är mörkblå på ett sätt som den bara är på våren och kanske kommer ett drill från en koltrast också för att sätta pricken över i:t för kvällens manifestation. Earth hour i all sin stillhet är ett deltagande i en global aktivitet, en aktivitet som kan göras av alla oberoende var vi befinner oss eller vem vi är.

Slutpratat nu! Fem minuter kvar!

PS. Utmaningar verkar vara populärt i earth hour-tider…prinsar utmanar varandra om att sänka inomhustempratur och Glenn Hysén kör spårvagn och utmanar fler att åka kollektivt. Okej, jag ska nog komma på en utmaning med…DS

Anneli Hulthén

i kategorin:Aktiviteter, Göteborg, Miljö, Politik Taggar: , ,