Kommentering avstängd

Årets roligaste uppdrag som kommunlråd

Idag fick jag genomföra lottdragningen för årets feriejobb. Över 2.800 gymnasieelever hade sökt till de 1.550 feriejobb som Göteborgs stad ordnat fram i stadens verksamheter. Det känns otroligt roligt att få vara med och ge alla dessa ungdomar denna första möjlighet att komma i kontakt med arbetslivet. Dessutom ger vi naturligtvis betalt enligt avtal, åtta timmar per dag i fyra veckor, ger en välkommen egen lön. Kanske den första egna inkomsten för det flesta av dessa ungdomar.

Jag hoppas dessutom att alla dessa unga ska upptäcka att det finns så mycket roliga och utvecklande arbeten inom vår stad, arbeten som ska locka till en kommande anställning. För visst är det så att jag hoppas på att våra feriearbetande ungdomar om några år ska komma tillbaka till vår verksamhet, men nu som anställda inom stadens olika verksamheter.

Under de kommande åren kommer vi nämligen att behöva anställa många nya unga människor för att klara av att ersätta blivande pensionär. För att klara av att locka till oss nya anställda är det viktigt att våra unga får en bra och positiv uppfattning av Göteborg som arbetsgivare.

Men det finns mer positivt än detta jag nu nämnt med våra feriejobb. Våra ferieungdomar är dessutom ett uppskattat bidrag för vår personal som får möta många nyfikna frågor från våra ungdomar som prövar sina första steg ut i arbetslivet.

Så det 24 miljoner som vi betalar för dessa ungdomars feriejobb, inklusive alla de niondeklassare som kommer till de 1.550 gymnasiejobben, är väl använda pengar.

Efter det att vi dragit det tio första ungdomarna tog jag och ringde upp några av de första, Johanna som var etta och Mohammad som var nummer två. Så roliga samtal är det sällan som jag får anledning att ringa. Två positiva och entusiastiska ungdomar, jag vet att ni kommer att tillföra oss mycket av er energi och jag hoppas att ni ska fåret bra på era feriejobb tillsammans med alla andra av våra feriearbetare.

Mats Pilhem

i kategorin:Arbete, Barn, Göteborg, Politik Taggar: , , ,