Kommentering avstängd

Visa stan mer!

Det går bra för Göteborgsregionen, enligt den rapport som BRG presenterade på onsdagsmorgonen. Företag och näringsliv tycks tuffa på bra trots ett ekonomiskt turbulent Europa.

I BRGs rapport står att läsa att antalet lediga jobb ökar hos arbetsförmedlingen och att arbetslösheten sjunker snabbare här än i övriga storstäder och glädjande är att det gäller också ungdomsarbetslösheten, även om den fortsatt är oacceptabelt hög.

Med 750 olika branscher visar regionen också en bredd som säkerligen t o m förvånar de egna innvånarna. Industrin lever och står för en stor del av näringslivet samtidigt som det finns större bredd än tidigare.

Ett verktyg för att ytterligare fortsätta ett utvecklande av både näringsliv och högskola invigdes igår kväll. Det är Visual Arena Lindholmen som ger Göteborg en visualiseringsmiljö i världsklass. Arenan kan ha många användningsområden för olika branscher men också specifika frågor som att visualisera centrala älvstaden eller andra samhällsplaneringsprojekt.

Det skulle säkert underlätta i en hel del debatter om bilden av förslag kunde visas mer än på papper eller med hjälp av kartor. Tänk bara diskussionen om Götaälvbron. En visualisering på en bro på 10 meter eller en bro över 13 meter med vidhängande
anslutningar skulle säkert få igång fler göteborgare om vad som stadsmässigt eller inte.

Vad Göteborg helst själv skulle vilja ha borde vara en central del av beslutet. Vad som förövrigt inte går att tänka bort i bro-frågan är dessutom det faktum att Göta Älvbron är den enda spårvagns-förbindelsen över (under också) älven. För mig framstår det därför som en av de viktigaste prioriteringarna för bron också i framtiden, dvs framkomligheten för spårvagnarna.

Apråpå Göteborg och visualisering fast på en annan nivå. Jag passerade centralen härom kvällen och kunde inte annat än le när en av krogarna hade vänt den stora TV skärmen utåt mot den allmänna delen av stationshallen under en pågående match. Ett gäng gubbar hade bänkat sig på ”gratis-bänkarna” och kunde följa matchen utan att behöva köpa vare sig det ena eller andra. Det var ett uppskattat grepp, det hördes. Och det kändes riktigt göteborgskt generöst!

Anneli Hulthén

i kategorin:Arbete, Göteborg, Infrastruktur Taggar: , , , , ,