Kommentering avstängd

Gästspel i Stockholm

Under många år har Göteborgs syfoniker gästspelat i Stockholm. Idag var det dags för 2012 års konsert och trots att vårvädret spred en efterlängtad värme över stan var det fullsatt i konserthuset in till sista plats. Under två timmar fick vi en konsert som var av världsklass, med ståendes ovationer och flera inrop.

En orkester av sådan klass under ledning av Gustavo Dudamel kan knappast misslyckas och Strauss’ Don Juan, Haydns Pukvirveln och slutligen Strauss igen, denna gång Also sprach Zarathustra, var en fantastisk upplevelse.

Göteborgs symfoniker betyder mycket för Göteborg och orkestern bidrar inte bara med att ge oss musik utan också med att göra både Göteborg och Västra Götaland kända i världen. Självklart har också Dudamel betytt mycket för både symfonikerna och Göteborg. Hans engagemang, inte bara innanför konserthusets väggar, utan också i att sprida El Sistema till Göteborg har förändrat mycket.

Snart har tre stadsdelsnämnder anammat denna helhetssyn på musik och orkesterspel och därmed gjort musik till något annan än bara tjugo minuters flöjtspel solo. Jag är övertygad om att det kommer att visa sig ha långt fler effekter än att barnen som deltar får ett större musikintresse. Sammanhanget och helheten och inte minst gruppens gemensamma arbete ger andra effekter också.

Det har också lett till att två världar som sällan möts annars har närmat sig varandra. Stadsdelarnas barn har upptäckt Göteborgs konserthus och tvärtom.Trösklar har sänkts helt enkelt. Det är en insats som många ska ha en stor eloge för!

Anneli Hulthén

i kategorin:Barn, Göteborg, Kultur Taggar: , , ,